Alkotások

2022.02.20. 16:00

Kerámiák és kisállatok szeretete találkozott Tatán (Fotók)

Fantáziadús programot, úgynevezett Tálka-Találkát szervezett a hétvégén egy tatai állatpatika. A gazdik saját kezűleg készítettek agyagedényeket házi kedvenceiknek és kiváló lehetőség volt arra is, hogy keramikusok segítségével megismerjék a szakma minden csínját-bínját. Mindeközben pedig kedves kis közösség kovácsolódott.

W. Zs.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Lehet két tálkánk? Hogy ne vesszen össze a kutyus és a cicus – nézett csodálkozó szemekkel a hétéves  édesanyjára, akivel Tarjánból érkezett a szombati rendezvénynek otthont adó állatpatikába, a Kossuth térre. A kérdésre nem is lehetett volna más a válasz, mint egy igen. A program célja ugyanis a közösségépítésen túl a kézművesség népszerűsítése volt, minden korosztály számára. Így Gergő is kapott két maroknyit a fehér agyagból, amiből néhány óra leforgása alatt elkészíthette saját, egyedi tálkáját. A gyermeken kívül tucatnyian éltek a lehetőséggel: gyúrtak, tapicskoltak, formáztak.

Magunk mögött hagyni a szürke hétköznapokat

Az ötlet egyébként közös: az állatpatika vezetője és keramikus barátainak szerzeménye. Pápai Veronika meghívására érkezett Budapestről Dévai Kartal és Filkor Anett, akik pontos útmutatóval szolgáltak és szükség esetén segítő kezet is nyújtottak a remekművekhez. Céljuk a közösségépítésen túl, hogy lehetőséget kínáljanak azok számára, akik szeretnének maguk mögött hagyni a szürke hétköznapokat. Végül, de nem utolsó sorban, bebizonyítani az alkotás motiváló erejét és a teremtés csodálatos képességét.

Kutyusok is segítették a munkát 

– Az elvárás lehet magas, olyan nincs, hogy valaki ügyetlen – biztatott mindenkit Kartal, ami csupán egyszer hangzott el a keramikus műhellyé nemesült teremben. Többször nem is kellett, hiszen a résztvevők roppant ügyesen láttak neki a feladathoz. Kézről kézre jártak az esztergák, a fakések, a sablonok, a sodrófák és a szivacsok. Miként a díszítőelemek is. A szervezők horgolt mintákat és betűsablonokat is hoztak magukkal, de a mancsos tál sem maradhatott el a repertoárból. Utóbbi esetben segítségre volt néhány kutyus is, akik szintén részt vettek a programban és jelenlétükkel színesítették a délutánt.

A program végére több mint húsz tálka készült el. Többnyire kutya- és cicatálak, de lapunk munkatársainak jóvoltából müzlistál és csésze is formálódott. Ezzel még nem ért véget a készülődés, hiszen egyelőre ezek még csak színtelen darabok. Kartal és Anett összegyűjtötte az agyagokat, majd elindultak az óbudai műhelybe, hogy kiégessék őket. Először 900 fokon  izzanak, azután mázat kapnak, végül 1200 fokon perzselődnek majd a kerámiák. Csaknem egy hónap múlva kapnak végleges borítást, majd visszakerülnek Tatára és a Petfirst Állatpatikában átvehetőek lesznek a saját kézzel készített remekművek.

További részleteket a 24 Óra február 21-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában