Elismerés

2022.01.28. 21:42

Volt esztergomi plébánost tüntettek ki a Raoul Wallenberg-díjjal

Átadták az idei Raoul Wallenberg-díjakat kedden Budapesten, öten vehették át az elismerést a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

MTI

Horváth Zoltán István, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom plébánosa beszédet mond a Raoul Wallenberg eltûnésének 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a néhai svéd diplomata emléktáblájánál

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Díjban részesült Horváth István Zoltán protonotárius kanonok, esperes. Horváth István Zoltánt 1991-ben szentelték pappá Esztergomban. 1997-2001 között prefektus és tanár volt Esztergomban az Érseki Papnevelő Intézetben és a Hittudományi Főiskolán, 2016-tól protonotárius kanonok. Évek óta lehetőséget ad a Keresztény-Zsidó Társsaságnak keresztény-zsidó-iszlám oktatás, eladások megtartására, és támogatja tevékenységüket. Kiemelten fontos a szerepe a terézvárosi templom embermentő hagyományainak feltárásában és ápolásában − olvasható az egyesület közleményében. Horváth István Zoltán jelenleg a fővárosban szolgál.

A Raoul Wallenberg Egyesület tájékoztatása szerint díjat kapott még Bíró András alternatív Nobel-díjas újságíró. Bíró András az elnyomott helyzetű falusi közösségek felzárkóztatására irányuló külföldi szakmai munkájának tapasztalatait hasznosította a hazai falusi roma közösségek felzárkóztatásánál. Létrehozta az Autonómia Alapítványt Magyarországon, amely elsőként foglalkozott roma civil szervezetek fejlesztésével.

Kitüntetést kapott Czinder Antal festő, grafikus, érem- és szobrászművész, akinek tanulmányait neves mesterek segítették, mások mellett Kisfalusi Strobl Zsigmond, Ferenczy Béni, Pátzay Pál. 1962 óta folyamatosan állítják ki műveit egyéni és csoportos kiállításokon. Az 1990-es évek közepén csatlakozott az egyesület munkájához, több budapesti köztéri Wallenberg-tábla is az ő munkája. Humánus elkötelezettségű művész, kritikusan tekint a világ dolgaira, határozottan fellép mindenfajta megkülönböztetés ellen, kiemelten a cigánykérdés anomáliái ellen - írták.

Díjat kapott Bakó Béla - Pál atya - ferencesrendi szerzetes. Az erdélyi születésű Bakó Béla papi tevékenysége után 1990-ben kérte felvételét a ferences rendbe, ahol 1994-ben végleges fogadalmat tett. Intenzíven tevékenykedik a cigánypasztorációs és börtönmissziós szolgálatokban. Marosvásárhelyen szegénykonyhát működtet, 1998-tól félárva, árva, elhagyott gyermekeket gondoz. Elsősorban önerőből próbálja előteremteni a munkájához nélkülözhetetlen forrásokat.

Az Ame Panzh ("Mi Öten") - Tv Baxtalo közössége öt roma fiatalt takar, akik létrehoztak egy különálló online teret, amelyben megszólalhatnak, mivel egyre inkább úgy érezték, az általuk képviselt vélemények nem kapnak figyelmet a magyar médiában és az értelmiségi beszélgetésekben. Műsoraikban nem provokálnak, hanem gondolkozásra és talán cselekvésre inspirálnak − fogalmaztak, méltatva a díjazottakat. A fiatalok magasan kvalifikált, művelt, tájékozott világlátásukkal, bátor hangjukkal szinte előzmények nélkül robbantak be a roma közéletbe, amelynek ma már nélkülözhetetlen tényezői - írták.

Díjat kapott Kissné Balázs Barbara szociális munkás, aki az Élet Menete Alapítvány megalapítása óta önkéntes tagja a közösségnek. Szervező, csoportvezető, oktató. A Baptista Teológiai Akadémián szerzett diplomát. A roma holokauszttal foglalkozó projektek keretében csoportokat szervez és vezet Auschwitz-Birkenauba a nemzetközi roma holokauszt emléknap alkalmából. Roma származású, tudja, hogyan lehet oktatni a roma fiatalokat és bevonni őket is a munkájába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában