Malackodtak

2022.01.18. 12:51

Töltötték a kolbászt, készült tepertő is Tatabánya peremén, a csákányosi disznótoron (Fotók)

Disznóvágásra és -torra várták az érdeklődőket a nemrégiben megnyitott Vértes Kapuja Rendezvényközpontba Csákányospusztára. A látványos program tömegeket vonzott a település szélére.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az Országos Kék Túrát is érintő szakasz mellett a közelmúltban megnyitott Vértes Kapuja Rendezvényközponthoz közeledve alig találtunk parkolóhelyet. A jobb napokat is megélt Birka Csárdától a program helyszínéig kanyarodtak a parkoló járművek. Voltak, akik disznótorossal felpakolva már kifelé tartottak, mások sorban álltak a büfénél, és a látogatók egy csoportja körbefogott egy tűzoltóautót.

A Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szemléltették, mekkora galibát okozhat a tűzhelyen felejtett olaj, s hogy az elektromos berendezéseket miként lehet eloltani porral oltó készülék segítségével. A sok hasznos információ után jött a fő attrakció: a gyerekek végre kipróbálhatták, milyen érzés tűzoltóautóban ülni. 

Egy asztalnál a délelőtt levágott és hagyományos módon feldolgozott 140 kilós disznónak az utolsó részeit bocsátották éppen áruba. Közben készült a kolbász, és egy hatalmas nagy üstben a finom tepertő. A Nádfedeles terembe kígyózó sorok között lehetett csak bemenni. Egyik oldalon a büfé, másikon melegétel várta a türelmes látogatókat.

Birkahodályból rendezvényközpont - Kontvári Zoltán tulajdonos és az üzemeltető cég ügyvezetője kérdésünkre elmondta: rengeteget dolgoztak annak érdekében, hogy az egykori birkahodály a megye legnagyobb alapterületű rendezvényközpontjává váljon. A közelben lévő Vadmacska Vadászház kapcsán jött az ötlet, sokan kerestek nagyobb helyszínt programjaikhoz. A Vértes Kapuja nyitását és működését a járvány sajnos jelentősen befolyásolta. Szerencsére tavaly már tudtak szervezni zárkörű programokat, és nyitva volt a túrázók előtt a büfé is. 

A teremben sokan már kóstolgatták a toros ételeket, a házi réteseket, vagy éppen szürcsölték a forralt bort. Aki a gasztronómiai élvezetek mellett maradandó emlékkel szeretett volna távozni, annak a vásárosok kínáltak szebbnél szebb tárgyakat. Különböző varrott figurák, ékszerek csillogtak a nap sugarában és betonból készült színes nehezékek mellett akár húszféle pálinkából is betárazhatott az, aki megvásárolta azt az övet, amelyen a kis üvegek díszelegtek. 

A hosszabb épületben, a csákányosi nagyteremben is sokan voltak. Míg a férfiak az italozópultnál folytattak diskurzust, a terem másik oldalán a gyerekeket különböző játékok és arcfestő várta. Voltak, akik finomságokkal tértek be ide, és kóstolták végig azokat. 

A nap folyamán a festői szépségű környezetben kutyás bemutató is várta az érkezőket. A Csákányosi disznótor programja retródiszkóval zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában