Összefogás

2022.01.27. 10:24

Sziklát mentettek a Pilisben

Minden érintett összefogásával és civil támogatással megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Oszoly-szikla jelképe.

W. P.

Forrás: Pilisi Parkerdő

A Komárom-Esztergom megyei túrázók körében is igen népszerű Óra-torony nevű sziklacsúcs 2020-ra a természetes erózió következtében életveszélyessé vált – tudatta honlapján a Pilisi Parkerdő Zrt. A Pilisi Parkerdő irányításával és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi felügyeletével lezajlott helyreállítás költségeit civil adománygyűjtésből fedezték. 

A Pilisi Parkerdő 2020 novemberében hívta fel a természetjárók figyelmét arra, hogy a Csobánka melletti, a hegymászók között népszerű Oszoly-csúcs Óratorony nevezetű sziklacsúcsa életveszélyessé vált. Mivel népszerű természeti értékről van szó, az egyedülállóan szép mészkőtorony természetes erózió okozta pusztulás helyreállítása és a szikla megmentése érdekében széleskörű összefogás bontakozott ki. 

A szikla megmentésében az első lépés az alapos helyzetfelmérés és a lehetséges megoldások kidolgozása volt. A Pilisi Parkerdő vállalta ennek költségeit és elkészítette az állapotfelmérést. Mivel a beruházás költségei meghaladták az illetékes szervezetek lehetőségeit, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével, Csobánka önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a Pilisi Parkerdő támogatásával civil adománygyűjtést indított. A felhívás alapján számos magánszemély és vállalkozás nyújtott anyagi hozzájárulást. 

Az iparialpinista-technikát alkalmazó, végleges megerősítési munkálatok – az alap megerősítése, a két toronyrész közötti rés kitöltése – a Pilisi Parkerdő irányításával novemberben zajlottak le, amelyek során különösen nagy figyelmet fordítottak a természeti értékek megóvására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában