Számok tükrében

2022.01.15. 16:17

Javuló tendenciát mutat a bűnügyi statisztika Komárom-Esztergom megyében

Folyamatosan csökken a regisztrált bűncselekmények száma Magyarországon, megyénkben a 2020 I–III. negyedévében rögzített 3288 esethez képest tavaly az év első kilenc hónapjában mintegy 135-tel kevesebb bűncselekményt jegyeztek fel – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Walczer Patrik

A 2020-as rangsorban Budapest toronymagasan végzett az első helyen, vagyis ott történik a legtöbb súlyos bűncselekmény

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderült, hogy a bűnesetek tekintetében az elmúlt egy évtizedben sokat javult a helyzet Magyarországon. 2009–2020 között a kábítószeres ügyek száma növekedett, ugyanakkor évről évre országos viszonylatban kevesebb emberölés, testi sértés, garázdaság, lopás, rongálás, sikkasztás és csalás jutott a hatóságok tudomására. Amíg 2012-ben 472 ezer 225 esetet rögzítettek, addig 2020-ra a harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. A 2020-as rangsorban Budapest toronymagasan végzett az első helyen, vagyis ott történik a legtöbb bűncselekmény. Megyénk a tizennegyedik lett, így nálunk kedvezőbb a helyzet, mint a fővárosban. 

A megyénkben népesebb városok és kis lélekszámú falvak is találhatók: az adott település földrajzi elhelyezkedése, a polgárőrség jelenléte, a kamerarendszer kiépítettsége is befolyásolhatja a kriminalisztikai statisztikát.

Statisztika A KSH részletesebb adatsoraiból az is kiolvasható, hogy Komárom-Esztergom megyét tekintve a 2020 I–III. negyedévében rögzített 3288 esethez képest a következő esztendő ugyanezen időszakában csak 3155 regisztrált bűncselekményt tartalmaz a statisztika. A KSH Heti monitora nemrégiben újabb érdekes adatokat közölt: a 2021 októberében regisztrált bűncselekményeket tekintve hat megyében nőtt, országos viszonylatban viszont csökkent a lopások száma az előző év októberéhez viszonyítva. Míg megyénkben 2020-ban 39, addig tavaly 67 lopásos esetet rögzítettek.

 A 880 lelkes Mogyorósbánya polgármestere, Havrancsik Tibor portálunknak elmondta, hogy a község közbiztonsága az átlagosnál jobbnak mondható. Ez következhet a már említett zsákfalu-jellegből, hiszen az Országos Kéktúra és az új kerékpárúton közlekedő turistákon kívül a községben nincs átmenő forgalom. Továbbá a helyi polgárok odafigyelnek egymásra, a település pedig jól együttműködik a rendvédelmi szervekkel. 

– Polgárőrség jelenleg nem működik a községben, de egy kisebb térfigyelő kamerarendszer segíti a bűncselekmények megelőzését, az esetleges elkövetések felderítését. Bízunk abban, hogy a meglévő kamerarendszer akár pályázati segítséggel a jövőben tovább bővülhet, hogy a falu még nagyobb területe legyen ellátva videófelvételre képes eszközzel – mondta.

A község közterületén elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt időszakban csökkent, sőt Mogyorósbánya a kiemelt közlekedési bűncselekmények szempontjából is biztonságosnak tekinthető. Az elmúlt években segítségnyújtás elmulasztása és cserbenhagyásos eset sem volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában