Figyelmeztetés

2022.01.15. 12:00

Itt vannak a mínuszok, fagynak a tavak Komárom-Esztergomban - így lehet rájuk menni

Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban is marad a fagypont alatti hőmérséklet éjszakánként. A befagyott megyei tavak sok embert vonzanak. A közösségi portálok csoportjaiban a fiatalok egymástól érdeklődnek, mely tavak felülete alkalmas már korcsolyázásra. Szakembertől kértünk hasznos tanácsokat.

Szász Dalma Kitti

Fotó: K. D.

A megyében található állóvizeink esetében a jégre lépés korlátozható. Mindig győződjünk meg arról, hogy az adott jégfelületre lépni engedélyezett-e. Ha a jégen tartózkodás biztonságos, akkor is mindig legalább ketten legyünk a helyszínen, így tudunk egymásra figyelni, baj esetén hamar egymás segítségére tudunk sietni. 

Ezt kell tenni, mielőtt jégre lépünk

Az elővigyázatosság kedvéért ruházatunk megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a kis nedvszívó tulajdonságú ruhadarabokat válasszuk, így ha vízbe esünk, nem lesz nagy a súlyunk, a testünk is lassabban hűl ki. A jégen való nyugodt, egyenletes mozgás csökkenti a beszakadás valószínűségét. 

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, a szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. Jégre lépés előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a jég elég vastag-e. Ha nem olvadt, nem mozog, akkor rámehetünk. 

A természetes fürdővizek jegét nemcsak sportolásra, csúszkálásra használják az emberek, hanem horgászásra is. Ehhez szükséges léket vágni, melyet ha nem jelölnek meg messziről felismerhető módon, szintén balesetet okozhat. 

Orvosra kell bízni Varga Mihály Sebestyén többek között arra is felhívta a figyelmet, ha sajnálatos módon megtörténik a baleset, akkor ne egyenes testtartásban közelítsük meg a bajbajutottat, hanem hason, a jégen csúszva. Csökkentheti az újbóli beszakadás valószínűségét, ha a vízben rekedt felé, az utolsó méterek áthidalására egy hosszúkás tárgyat, például egy botot nyújtunk. A szakember hozzátette: a jeges vízből mentett embert sose vigyük egyből túlfűtött helyre, próbáljuk dörzsöléssel megindítani a vérkeringését, majd bízzuk orvosra az ellátását. 

Mi van, ha beszakad a jég?

A főhadnagy hozzátette, a jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás még elkerülhető. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég beszakad, azonnal tárjuk szét a karunkat, és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

 – Ám a sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken, ezt is fontos észben tartani – emelte ki Varga Mihály Sebestyén. Mint mondta, amennyiben a jég beszakad, őrizzük meg a nyugalmunkat. Társunk vagy a helyszínen tartózkodók a 112-es központi segélyhívó számon kérjék a tűzoltók segítségét a szakszerű mentés érdekében. 

Tavaly néhány napig volt korcsolyázásra alkalmas a komáromi Rüdiger-tó. Egyelőre nem szabad még rálépni, ám a Jókai ligeti műjégpályára mindenkit várnak

Fotó: K. D.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában