Időszaki kiállítás

2022.01.29. 07:01

Feldarabolták a szentföldi Margat várát a tatabányai múzeumban (képek)

Magyarok Margatban régen és most címmel új időszaki tárlat nyílt a Tatabányai Múzeumban.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Időszaki kiállítás megnyitójára várták az érdeklődőket január 28-án a Tatabányai Múzeumba. A Magyarok Margatban régen és most című tárlat különleges világba kalauzolja közönségét A Vértes Agorája épületében.

A keresztes hadjáratok a középkor egyik legjelentősebb összeurópai mozgalma volt, melynek közvetlen hatása kétszáz éven át emberek millióinak életét érintette. A latin államok fénykorában közel negyedmillió európai élt a Szentföldön. Bár a johanniták központi rendháza Jeruzsálemben, majd Akkóban volt, szentföldi birtokaik zöme az észak-szíriai tengerparti régióban feküdt, melynek 1187-től Margat elődje lett a közigazgatási központja.

1291 őszére az összes keresztes kézen lévő szárazföldi terület elesett a Szentföldön, közel ezer évvel később az európaiak egykori szíriai jelenlétének emlékét elsősorban váraik őrzik, közülük is az egyik leghatalmasabb Margat. A tárlat április 9-ig várja Tatabányán a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában