Zavaró zaj

2022.01.04. 18:03

10 percenként, hármasával dörren a halastavi hangágyú Keréktelekin

Fontos közéleti témával kapcsolatban tájékoztatta a lakosságot nemrégiben Kerékteleki önkormányzata. A hangzavar hosszú ideje problémát jelent a településen.

Raffael Veronika

Forrás: Shutterstock

Tavaly ősszel kereste fel a kerékteleki önkormányzat az Agrárminisztérium Herman Ottó Intézetét, segítséget kérve a zavaró halastavi hangágyúzással kapcsolatban. Októberben az intézet több munkatársa látogatást tett a faluban, ahol méréseket is végeztek. 

Ennek szubjektív kiértékelését a napokban osztották meg a lakossággal. A zajterhelés vizsgálatából elsősorban kiderült, hogy a település határában üzemelő, a halállomány védelme érdekében üzembe helyezett vadriasztó hangágyú zajhatásai a hajnali óráktól kezdődően egész nap, akár este 21 óra utánig is tartanak, zavarva ezzel a lakók nyugalmát. Az elmúlt hónapokban így egyre több lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz a zavaró zajhatás beszüntetését kérve. 

A mérésekkel kapcsolatos beszámolóban olvasható: a helyszínen tapasztaltak alapján a lövéseket hármas sorozatokban adjak le, amelyek 10 percenként követik egymást. Feltételezéseik szerint a vizsgálat idején 2 darab riasztóberendezést üzemeltettek. Az intézet munkatársai így két ponton, a zaj forrásától körülbelül 340, valamint 1400 méterre helyeztek el zajmérő eszközöket.

A tapasztalatok szerint az első, közelebbi mérési ponton mért lövészajok erősen hallhatók voltak, kifejezetten zavarónak hatottak. A második, a hangforrástól messzebb lévő ponton mért adatok szerint ott a zaj ugyan hallható, azonban az alapzajból szinte alig emelkedett ki, nem volt zavaró hatású. 

A  hang­ágyúk okozta környezeti zajterhelés jelentős mértékben zavarja a környező területeken élőket. A zavarás mértéke érthető módon fokozottan jelentkezik a pihenési időszakokban. A hangágyú, mint zajforrás üzemeltetése nem köthető telephelyhez, helyét a tulajdonos – akár nagyobb távolságokban is – gyorsan változtathatja. 

Pontosabb mérésre lenne szükség - Nehezíti, sőt, gyakorlatilag lehetetlenné teszi a megbízható méréseket egyebek mellett például a meteorológiai körülmények is. A szakemberek szerint a pontosabb mérésekhez hosszú, akár hónapokat felölelő mérési időszakra lenne szükség. A mérés megállapításai szerint azonban a jelenlegi jogi szabályozás nem kezeli megfelelően a problémát. Azt írták: jelenleg nincs megfelelő hazai módszer az ilyen jellegű, nagy energiájú impulzusos zajforrások vizsgálatára. 

A lakosságot tájékoztatták: az eredmények alapján egyelőre nincs olyan szabályozás, amivel a probléma megoldható. Hozzátették: ez nem csak a faluban, hanem az ország más területein is gondot jelent, így a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó intézet azon dolgozik, hogy megfelelő szabályozást hozzanak ez ügyben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában