képzés

2021.11.04. 07:00

Online kutyajogsi a gazdiknak – feladatsor a tatabányai szakember szemével

Szerezz Te is gazdijogsit! szlogennel hirdeti a Nébih új, ingyenes képzését. A témában Bányai Krisztina a tatabányai Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület elnöke mesélt nekünk.

Raffael Veronika

Bányai Krisztina, a Tatabányai Ebrendészeti Telep munkáját támogató Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület elnöke kérésünkre konkrét példákon keresztül hangsúlyozta a témakörök fontosságát, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szerezz Te is gazdijogsit! szlogennel meghirdetett ingyenes képzése felvethet.

A képzés immáron minden érdeklődő számára elérhető a gazdijogsi.hu weboldalon. A program célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni.

A képzés remek lehetőség a felelős kutyatartóvá váláshoz (Fotó: Shutterstock)

Éppen ezért a Nébih és az Agrárminisztérium szakemberei egyaránt a gazdijogsi megszerzésére biztatnak minden állattartót és leendő állattartót. Az online elérhető, számos témakört érintő feladatsorról Bányai Krisztina elmondta: a felelős kutyatartóvá váláshoz ez egy újabb remek kezdeményezés, egy olyan tudáshalmazt nyújt, amellyel minden gazdinak rendelkeznie kellene.

– Ez egy egészen jól összerakott, megfogalmazott kiadvány, benne van minden témakör, amit mi, az egyesület tagjai és önkéntesei is alapvető tudásnak tartunk az általunk örökbe adott állatok leendő gazdijainak – mondta ez a szakember a Gazdijogsiról, amely tartalmát tekintve körüljárja a felelős kutyatartás témaköreit, mint a kutyaválasztás, a táplálás, az anatómiai és egészségügyi kérdések, a nevelési tanácsok.

Szakértő dolga

A tesztkérdések kitérnek az antibiotikum-rezisztencia kérdéskörére is. Az ezen a téren előforduló gyakorlati problémák felvetésére a Segítő Kéz a Kutyákért egyesület elnöke hangsúlyozta: tudomása szerint a gazdik többsége nem végzett állatorvosi egyetemet, így gyógyszeres kezelésről beszélve mindenképp érdemes állatorvoshoz fordulni.

– Ha a kutyánk valamilyen antibiotikumra érzékeny és erre fény derül, azt meg kell jegyezni az oltási könyvben. Az egyéb kezeléssel kapcsolatos dolgok is nagyrészt állatorvosi kompetenciát igényelnek – emelte ki.

A program hasznos tanácsokat ad át, amelyek feltételei a felelős kutyatartásnak. A kérdések például foglalkoznak a stressz fizikális tüneteivel is. Bányai Krisztina elárulta, az agresszív viselkedés legtöbb formája a stressz­ből fakad.

– A gondozásunkban lévő kutyáknál a szeparációs szorongás a leggyakoribb a helytelen nevelés, illetve veleszületett idegrendszeri problémák miatt. A másik gyakori stressz-­forrás az indokolatlan félelem például az erős fényektől és hangoktól – ez is vagy idegrendszeri probléma, vagy valami káros környezeti behatás eredménye.

A kiadványban olyan illusztrációk kaptak helyett, amelyek az állat testbeszédét mutatják egyes stressz-­helyzetekben, így például azt is, hogy a stresszes állatok egyes helyzetekben agresszív viselkedést mutatnak. Fontos, hogy állataink jelzéseit a nekik kedvező jelentéssel értelmezzük, ezeket fejben tartva sok helyzetben tudunk proaktívan cselekedni a későbbiekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában