Tardos

2021.11.29. 17:00

Loksát is készítettek

A Fekete Lajos tardosi szlovák nemzetiségi iskolában nemzetiségi hetet rendeztek. A programot 14 éve rendezik meg a tagintézményben.

P. J.

Az eseménysorozat az alsósok szlovák szépolvasó versenyével indult. Aztán a tömegsport órákon szlovák szavakat memorizáltak a gyermekek az akadálypályán végighaladva. A felső tagozatosoknak Ki tud többet Szlovákiáról címmel vetélkedőt szerveztek.

A következő napon az alsó tagozatosok a csehszlovák mesevilággal ismerkedtek, a felsősök pedig a múzeumban népismereti órán vettek részt. A diákok tudásukról kódfejtő versenyen adhattak számot. A megyei szintű szlovák tanulmányi versenyt, a vírushelyzet miatt, online rendezték meg.

Emellett a kisiskolások a tardosi szlovák konyha burgonyából készült ételeivel ismerkedtek, a felsősök pedig részt is vettek a főzésben. Az elkészítésnél a Derűs Alkony Nyugdíjasklub tagjai segédkeztek. A konyhában készült nudli, krumplis pogácsa, krumpligombóc és a tardosiak szlovák étele, loksa is. Informatika órán szlovák kép- és szövegszerkesztő verseny zajlott, amelynek témája a Márton-nap volt.

Márton-nap alkalmából az ovisokat várta a diákönkormányzat iskolacsalogató foglalkozásra. A közös lámpáskészítés után az ovisok az iskolásokkal felvonulás keretében próbálták ki a „műveiket”. A rajzórákon szlovák népi motívumokat készítettek a tanulók. Technika- és szlovák népismeret órán szintén ilyen mintáké volt a főszerep.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában