Kiállítás

2021.11.19. 21:45

Fegyverek, Jókai-bableves és interaktív játékok várják a Monostori erődbe érkezőket

Ízes Komárom Hagyományőrző Gasztroút várja az érdeklődőket, a komáromi családokat a Monostori erődbe, valamint érdekes fegyvereket is meg lehet tekinteni.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A Brigetio Lakosságáért Közösség Településfejlesztő, Szolgáltató Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően fajátékok segítségével ismerhetik meg a kicsik a komáromi mesterségeket, ételeket. Horváth Adrienn, a Monostori erőd kulturális és turisztikai asszisztense elmondta, eredetileg az Igmándi erődben helyezték volna el játékokat, de ott most felújítási munkák folynak. Mindenképpen komáromi nevezetességet szerettek volna az út helyszínéül, így adta magát a Monostori erőd. Itt a látogatókat több kiállítás is várja, emellett az gasztroúton is végig lehet menni. A többi erődben rendezett eseményen is ki lehet próbálni a fajátékokat.

Az induláskor minden résztvevőt, egy, az erőd kapujában található útleírás segíti, emellett pedig egy térképet is kézbe kapnak a túrázók. A nyolc állomásból álló interaktív séta során a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a jellegzetes komáromi ételeket, nevezetességeket és mesterségeket. Kipróbálható például a malomjáték, de akár a Jókai-bablevest is ki lehet rakni, megismerve a hozzávalókat is.

A fegyverek szerelmeseit is várják az erődbe, a két világháborúban, és az 1849–49-es szabadságharcban használt fegyvereket lehet megtekinteni. Turbók Attila kulturális menedzser az Évszázadok fegyverei Komáromban című időszaki kiállításról elmondta, Sajtos Richárd fegyvermester magángyűjteményének darabjai láthatóak náluk. Néhány modernebb fegyvert ugyancsak meg lehet szemlélni, a magángyűjtemény több száz fegyverből áll. Még tavasszal merült fel az ötlet, hogy több katonai témájú kiállítás is legyen, hiszen az erődök is katonai célból épültek.

Szombaton Sajtos Richárd a nyitvatartási időben várja az érdeklődőket személyes tárlatvezetésre, melynek részeként a bátrabbak el is süthetnek egy-egy fegyvert. Aki esetleg nem ér rá a hétvégén, az tavaszig még megtekintheti a fegyverkiállítást.

A tervek között szerepel az is, hogy a múzeum további termeiben is nyílnak kiállítások, például monarchiabeli gyűjtemény, és fegyverbemutató-előadóterem, ahol szablyák, ágyúk, puskák is láthatóak lesznek. Ide iskolai csoportokat is várnak majd.

Ősbemutató

Nem csupán a Monostori erőd, a Csillag erőd is izgalmas programokat kínál. Jövő hét csütörtökön a Magyarock Dalszínház legújabb előadását láthatják az érdeklődők, amelynek címe, Gulág – Mennyit bír ki az ember?. A zenés-verses sorstragédia főbb szereplői Kósa Zsolt, Mészáros Tamás, Gieler Csaba és Kuczmann Ágnes. Rendezője Gieler Csaba, a színpadi mozgásért pedig Bakó Gábor felel. A színpadi ősbemutatót a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából rendezik meg. 18 órakor kezdődik, a belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában