code week

2021.11.02. 11:43

Ellopott aranyérmeket találtak a tardosi diákok

Ismét iskolai Code Week volt Tardoson. A Code Week magyar megfelelője a kódolási hét vagy a programozási hét elnevezés.

Petrik József

Ismét Code Week volt Tardoson. A Code Week magyar megfelelője a kódolási hét vagy a programozási hét elnevezés. Ennek a témahétnek a célja a programozás és a digitális jártasság szórakoztató és érdekes módon történő bemutatása. Ezt tűzte ki célul a Vaszary János Általános Iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézménye. Nyolc olyan eseményt regisztrált az iskola tanárnője, Hédi Katalin, amellyel szerette volna felhívni a kódolás fontosságára a tanulók figyelmét.

Az első program egy ismeretterjesztő iskolarádiós adás volt, amelyből a gyerekek csupa érdekes dolgot tudhattak meg az olimpiai kódokról, piktogramokról, a sportversenyeken használatos nemzetközi jelekről. Ezután következett a kódfejtő verseny. Minden tanuló két feladatot kapott. Az egyikben jelrendszerek – rovásírás, jelbeszéd, ASCII-kódok – segítségével fejtették meg a „rejtett” információkat, míg a másikban az iskolarádiós adásban elhangzottak segítségével kellett a feladatot megoldaniuk. A hibátlan megfejtést adók csoki aranyérmet és apró ajándékokat kaptak. A túraklubos tanulók szüleikkel közös kiránduláson derítettek fel egy izgalmas bűnesetet.

Az ügyes nyomolvasók az Öregkovács-hegyen megtalálták az ellopott aranyérmeket tartalmazó ládát, majd hibátlanul fejtették meg a számzár kódját. Az olimpiai játékok QR-kódos, illetve cseles állatkerti tornapályával folytatódtak. A nagyobb diákok lelkesen olvasták le a tornateremben elhelyezett QR-kódokat tabletjeikkel, majd végrehajtották a dekódolt tornafeladatokat. A kisebbek a tornacsarnok padlójára ragasztott jelek, nyilak segítségével haladtak az útvonalon és „mutatták be” a képekkel jelölt mozgásformákat.

Az oktatási intézmény minden tanulója részt vett azokon a foglalkozásokon, ahol a padlórobotokat kellett programozni ahhoz, hogy megismerjék az idei aranyérmes olimpikonok és paralimpikonok nevét és sportágát. Majd a számozott betűket összeolvasva megtudták azt is, hogy mi volt az ókori olimpiák győzteseinek jutalma. A robotika-szakkörösök több olyan társasjátékkal megismerkedtek, amelyek az algoritmikus gondolkodást fejlesztik.

Test és lélek

„Ép testben ép lélek”, mondja a latin közmondás. A Vaszary János Általános Iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézményének diákjai a programsorozatnak köszönhetően sokat tettek azért, hogy a mondás igazi tartalmat nyerjen.

A kódolt olimpiai játékok eseménysorozatának két hetében mindent elkövettek testi és szellemi épülésükért. A tanáraik bíznak benne, hogy a mindennapos testmozgás mellett a mindennapos „agytorna” – rejtvényfejtés, tervszerű, programozott gondolkodás – is szokásukká válik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában