Önkéntesek

2021.11.18. 21:40

Elismerést kaptak a sárisápi tűzoltók, akik a halálból hozták vissza a férfit

Szeptember 4-én a sárisápi önkéntes tűzoltók civilként utaztak egy buszon, amikor egy utas rosszul lett. Hála a sikeres újraélesztésnek a férfi túlélte.

Kemma.hu

A két önkéntes tűzoltó, id. Szabó imre (balra) és varga Márton lélekjelenlétének hála sikerült megmenteni a buszon rosszul lett férfi életét

Forrás: beküldött

Elismerésben részesült a Sárisápi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke idősebb Szabó Imre és Varga Márton a Sárisápi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltója – tudtuk meg a Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy „Hősies helytállásért” elismerést adományozott a két tűzoltó kiemelkedő tevékenysége elismerésként. Az elismeréseket Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át a lélekjelenlétről és bátorságról tanúbizonyságot tett önkéntes tűzoltóknak.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, 2021. szeptember 4-én Varga Márton önkéntes tűzoltó és id. Szabó Imre, a Sárisápi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Elnöke egy rendezvényre tartottak egy autóbusszal. A jármű elejében egyszer csak kiabálni kezdtek: „meghal, meghal!”, úgyanis valaki rosszul lett. Az önkéntes tűzoltók – akik akkor civilként, rendezvényre látogató vendégként voltak jelen – azonnal előre siettek és látták, hogy egy férfi rendkívül rossz állapotban van. Ketten kiemelték az utast, majd lefektették az út mellé, ahol stabil oldalfekvésbe helyezték. Azt tapasztalták, hogy a légzése és keringése leállt, ezért hanyatt fektették, és fejét megfelelő pozícióba fordították.

A helyszínen lévő személyeket megkérték, hogy azonnal értesítsék a mentőket és haladéktalanul megkezdték a férfi újraélesztését. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a beteg keringése és légzése elindult. A mentők kiérkezéséig igyekeztek ébren tartani a beteget, a férfit stabil állapotban szállították kórházba.

– Hallottam egy hörgést, majd köhögni és lélegezni kezdett. A szíve nagyjából harminc körüli kompresszió után, a légbefúvás előtt indult újra. Eleinte kissé zavart volt, de néhány perccel később el tudta mondani, hogy honnan hova tartott. Aluszékony volt, folyamatosan be akarta csukni a szemét, a mentők kiérkezéséig igyekeztünk ébren tartani őt – mondta idősebb Szabó Imre.

Fotó: Csordás János tűzoltó alezredes / Komárom-Esztergom MKI
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában