Megható

2021.11.01. 15:30

Daruval reptette a Turult, most hidakat nevez el a Csónakázó-tónál

Tatabánya önkormányzata hirdetett felhívást, melyben a lakosokat kérte, nevezzék el a Millenniumi Közparkban lévő két találkozási pontot. A hidak méltó nevét végül a helyi születésű emelőgépes, Sipos Imre adta.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A Csónakázó-tóhoz két gyalogos- és kerékpároshíd vezet, amely immár a Turul és Szelim nevet viselik. A 270 szavazó több mint fele választotta azt a név­párt, mely az azokhoz szorosan kötődő, tősgyökeres tatabányai Sipos Imrének elsőként jutott eszébe. A névtáblák átadásakor – melyek hivatalosan tavasztól fémjelzik a park hídjait – kiderült: Sipos Imre még a csaknem kéttonnás Turul-emlékmű felújításában is részt vett. Darusként a szobor mozgatásáért felelt.

– Itt éltem le az életem, annak idején a KOMÉP-nél dolgoztam, emelőgépes voltam világéletemben. Később saját vállalkozást indítottam, megvettem a saját autódarumat, azzal dolgoztam évekig, így a városban lévő jó pár szobor beemelésénél segédkeztem. Legnagyobb büszkeségem, hogy a Turul többszöri felemelését, majd a talpra való visszahelyezését én végezhettem a saját gépemmel – emlékezett vissza Sipos Imre.

– A szobor kötését és dőlésszögét is alaposan elő kellett készíteni, nehogy összeroppantsuk a saját súlyával. A terjedelmes madarat nem volt egyszerű felemelni, a szárnyakat is meg kellett erősíteni. A belső vázszerkezet korrodálódott csavarjait először kicserélték, utána volt szabad mozgatni – idézte fel az emlékezetes esetet. A névadó maga is számtalanszor látogatta meg az ország madarát és az ősemberek lakta vájatot. Napjainkra bár autóval, mégis rendszeresen felmegy oda sétálni.

Gyerekként szaladva tettük meg a lépcsősort, szerettünk felmenni a madárhoz és a barlangba is. A mai napig ugyanazt az örömöt nyújtja. Felemelő érzés, hogy az én ötletem alapján nevezik el a város két pontját. Szép emlék marad, örökké elkísér.

Lakatos László: imádom Tatabányát, igazi bányászváros, büszke vagyok rá

A 24 éves Lakatos László a pályázók közül másodikként jelölte meg javaslatában a két nevet, így neki is járt elismerés. Pályázatában azt írta: imádja Tatabányát, igazi bányászváros, amire büszke. A nyertes javaslatokat beküldők nemrégiben vehették át az elismerésük jeléül szánt ajándékcsomagot és annak a táblának a párját, ami a két találkozási hely nevét jelzi. A helyszínek a névadó emlékművek földrajzi elhelyezkedésének megfelelően viselik az elnevezést: a Jubileum Park felől nyúló híd kapta a Szelim, míg a Köztársaság út felé nyúló híd hordozza majd a Turul megnevezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában