Fontos

2021.11.25. 16:51

A nők elleni erőszak világnapja van; tabukat feszeget a tardosi írónő

A tardosi Dezső Nikoletta női szemmel írt a nők bántalmazásáról, nem csak nőknek. Az olvasók szerint a remény könyve született meg.

W. Zs.

A tardosi Dezső Nikoletta női szemmel írt a nők bántalmazásáról, nem csak nőknek. Az olvasók szerint a remény könyve született meg.

Forrás: beküldött

November 25-én van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ennek alkalmából beszélgettünk Dezső Nikolettával, a Női szemmel című regény szerzőjével. A könyv, az olvasók szerint a remény könyve, nemrégiben született meg. Története a nők elleni bántalmazásról szól, amelyet a szerző saját, negatív élményei ihlettek. A könyv mindennek ellenére nem lett önéletrajz, Dezső Nikoletta szerint csak az alapjait írta az élet.

A tardosi Dezső Nikoletta könyve nem csak nőknek szól (Fotó: beküldött)

– Komoly témát, a nők elleni erőszak kérdését járom körbe. Bevallom, nem szórakoztató olvasmány született. A regényben történtek nem szó szerint így estek meg, a bennem lezajlott érzelmeket szerettem volna vele megfogni, azt, hogy egy nő hogyan éli meg a lelki bántalmazást. Ez utóbbiban ugyanis a legnehezebb, hogy felismerjük és szabadulni tudjunk – mondta Dezső Nikoletta, aki több alkalommal népszerűsítette már könyvét Budapesten és Tatabányán is.

Sokszor nem is gondolnánk, de bárki erőszakoskodhat velünk környezetünkben.

Fizikailag is, lelkileg is. Lehet szó szomszédról, valamelyik munkatársól, esetleg barátról vagy rokonról is. Dezső Nikoletta a párkapcsolati bántalmazást nemtől független problémának látja.

–Azért is nehéz ez a téma, mert még mindig tabuként kezelik. Ugyanakkor pozitívumként értékelem azt, hogy már sok olyan szervezet van, amelyek segítik a bajba jutott nőket és gyereket is, mert a bántalmazás sajnos sokszor őket is érinti – fogalmazott a szerző.

Fontos témát érint

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját 40 éve, 1981 óta tartják számon. A napról országszerte megemlékeznek november 25-én. Felmérések szerint hazánkban a nők csaknem 21 százaléka szenved el élete során fizikai erőszakot, tehát minden ötödik nő érintett a témában. Dezső Nikolettát is megihlette a nehéz téma, különösen a pszichológiai erőszak, amely valójában a lélek kínzása. Kötetében a főbb fegyverekről ír: a kritikáról, a gúnyról, az örökös ellenőrzésről, a számonkérésről, a szeretetmegvonásról, a másik személyének leértékeléséről, a másik fél teljes érzelmi és mentális összezavarásáról.

– A könyvben két barátnő szemszögén keresztül mutatom be, milyen hullámvasutakkal lehet találkozni egy kapcsolatban. Legyen az egy jó viszony, vagy egy rossz – árulta el Nikoletta, akinek első gondolata az volt, hogy az írás jó terápia lehet a vele történtek feldolgozására, hiszen sokszor tanácsolják, „írja ki” magából az ember a traumákat.

Az is eszébe jutott, hátha segíthet a hasonló helyzetbe került nőknek, hogy érezzék, nincsenek ezzel egyedül. A terv az olvasói visszajelzések alapján sikerült. Többen úgy fogalmaztak, megszületett a remény könyve, amelynek legközelebbi bemutatója a világjárvány miatt csúszik, és a tervek szerint tavasszal várható. A regénnyel kapcsolatos visszajelzések alapján nem kérdés a folytatás sem.

Hogy a téma mennyire aktuális, arról mi sem árulkodik jobban, mint mai beszámolónk annak a nőnek az ügyéről, akit hónapokon keresztül bántalmazott az élettársa a legkülönbözőbb módszerekkel. A férfit a TEK által fogta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában