Gyászhír

2021.10.07. 12:21

Elhunyt dr. Monostori Imre, a tatabányai Könyvtáros és Szerkesztő

Október 7-én reggel érkezett a szomorú hír: elhunyt dr. Monostori Imre, akit sokan Könyvtárosnak, mások Szerkesztőnek szólítottak.

M. K.

Tatabányához és a megyéhez ezer szállal kötődött. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést tavaly, 75 éves korában vehette át. Monostori Imre

Forrás: Kemma.hu

Tatabányához és a megyéhez ezer szállal kötődött. Az Új forrás folyóirat főszerkesztője 1985 és 2010 között, a József Attila Megyei Könyvtár igazgatója 1990-től két évtizeden át. Komárom-Esztergom Megyéért Díjas, megyei Príma Díjas.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést 2020-ban, 75 éves korában vehette át a József Attila-díjas irodalomtörténész, tanár, a Németh László Társaság alapító tagja. Fontos lenne felidézni elgondolkodtató könyveit, levelezését a magyar irodalom nagyjaival, akik közül sokan személyes jó barátai voltak. Könyvtárosként és egyébként című könyvét 2010-ben írta, amikor nyugdíjas lett.

Dr. Monostori Irme a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést 75 éves korában vehette át

Nagy Attila írta akkor, hogy az írások gyűjteménye talán mozgósító erejű példa és töprengésre késztető kérdések sora az ifjúság felé. A közeli jövőben valóban be kell zárni a könyvtárakat és múzeumi vitrinekbe kell helyezni a könyveket? Mindenki menjen haza a maga gépe, képernyője elé? Ismerjen annyit a világból, amennyit és ahogyan azt a számítógép felkínálja számára?

Imre, bízom benne, hogy nem lesz így. A megújult könyvtárban pezsgő az élet, az Új Forrás érdekes és fontos írásokat kínál olvasóinak. Gyászolnak családod mellett egykori kollégáid, ahogyan én is. Tizenéves koromtól biztattál, hogy legyek a magyar irodalom és nyelv tanára és gondolkodó, író ember. Diplomám van, talán a másik dolog is sikerül(t). Javítottad a kézirataimat, mosolyogtál, magyaráztál, homlokodat ráncoltad... Hiányzol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában