összetartozás

2021.09.07. 07:00

Megyezászlót kapott Annavölgy, felavatták a Zsigmondy-forrást (képek)

A bányásznap alkalmával adta át Steindl Balázs az összetartozást jelképező megyezászlót.

W. P.

Kollár Attila, Steindl Balázs, Koltai Lajosné és Bánhidi József

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A bányásznapi ünnepség keretében avatták fel a Zsigmondy Vilmos egykori bányamérnök nevét viselő forrást, majd Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke átadta az összetartozást jelképező megyezászlót Bánhidi József polgármesternek.

A Himnusz eléneklése, illetve a vendégek köszöntése után elhangzott, hogy a Dorogi Szénmedencében a bányászok legnagyobb ellensége a víz volt, ami miatt több bányatelep is elúszott és a vízbetörés nem egyszer halálos áldozatot is követelt.

Bánhidi József elmondta, hogy az elmúlt időszakban azon munkálkodtak, hogy megszelídítsék a vizet, és „megfogták” a csörgedező forrást, melynek környezetét is rendezték. A Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásával Fülöp Ferenc táti kőfaragó elkészítette a díszes alapköveket. Bánhidi József reméli, hogy igazi közösségépítő hellyé válik a Zsigmondy-forrás, ahol a helyiek és a kirándulók is olthatják szomjukat.

Kollár Attila, az Annavölgyi Hagyományőrző Klub tagja szakmai tájékoztatót tartott, melyből kiderült, hogy az 1970-es évekig gyakran szerepelt az egykori bányamérnök neve az annavölgyi közbeszédben, de a bányák bezárása után homályba borult az ő emléke. A 2006-ban létesített bányász emlékszobában Csath Béla vasdiplomás bányamérnök közbenjárására Zsigmondy-emlékekkel gazdagodhatott a gyűjtemény.

Kollár Attila, Steindl Balázs, Koltai Lajosné és Bánhidi József (Fotó: W. P. / 24 Óra)

A beszédek után elhangzott Zsákovics Ferencnek a forrásavatásra írt verse, melyet Kántor Boglárka szavalt el, majd Kollár Attila, Steindl Balázs, Koltai Lajosné, a Bányász Szakszervezeti Szövetég képviselője és Bánhidi József leplezte le a forrást, majd a koszorúk elhelyezése után ittak is a vizéből.

Az ünnepség második felében átadták a megyezászlót: Steindl Balázs elmondta, hogy a megyei önkormányzat Megyénk körül megyünk körül elnevezésű megyei identitást erősítő pályázat keretében minden településre eljuttatják a lobogót.

Az eseményről a megyei önkormányzat " target="_blank" rel="noopener noreferrer">oldalán is beszámoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában