támad az influenza

2021.09.23. 20:00

Esztergomi háziorvos: a gyerekeket veszélyezteti legjobban az érkező influenzaszezon

Beköszöntött az ősz, nyakunkon az influenzaszezon. Az elmúlt hetekben igencsak megnövekedett a gyermekorvosi rendelők forgalma. Ennek okáról, az immun­erősítésről, valamint a delta variáns és a nátha közti különbségekről dr. Bense Tamás esztergomi háziorvost kérdeztük.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Beküldött

Dr. Bense Tamás háziorvos szerint valószínűleg az átlagosnál jóval komolyabb lesz a 2021–2022-es influenzaszezon, és várhatóan a gyerekeket viseli meg majd a legjobban. Mint mondja, az ok a koronavírus-járványban és a pandémiában keresendő.

– Tavaly gyakorlatilag a Covid–19 miatt elmaradt az influenzajárvány. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy az emberek komolyan vették a vírust, s ezzel összhangban be is tartották a védekezésre vonatkozó szabályokat. Azonban ahogy telik az idő, az emberek egyre inkább megfeledkeznek ezekről. Kevesebbet mosnak kezet, nem tartják meg a megfelelő távolságot. Bár a maszk használata már nem kötelező, de továbbra is ajánlott – részletezte a szakember.

Dr. Bense Tamás kiemelte, hogy az első számú védekezés az oltások beadatása. Mint mondta, minden egyes influenzajárvány után az emberek egy része, aki kisebb vagy nagyobb tünetekkel átesik a betegségeken, kap egyfajta védettséget, amely jövőre is védelmet biztosít számára. Miután a tavalyi járvány elmaradt, a védettség nem alakult ki. Viszonylag kevesen oltatták be magukat influenza ellen az elmúlt évben, ezért jóval nagyobb annak a rétegnek a száma, aki nem találkozott még ezzel a betegséggel.

– A gyermekek azok, akik kevésbé éltek át éveken keresztül influenzajárványokat, ezért náluk sokkal nagyobb az esély, hogy elkapják. Akármennyire is gondosak a pedagógusok és a szülők, a gyerekek picit hajlamosabbak a könnyelműségre. Hamar megfeledkeznek a „zsebkendőbe köhög-tüsszent” szabályáról – fűzte hozzá a háziorvos.

Sokan tévesen összekeverik a delta variáns tüneteit a jelenlegi vírussal, amely még nem az influenzajárvány.

– Az orvosnak rengeteget segít az, ha valaki megkapta az oltásokat, mivel annál a betegnél jelentősen kisebb a valószínűsége annak, hogy elkapta a deltát. Minden olyan esetben, amikor nagyon elesetté válik a páciens és négy-öt napnál tovább tartanak a tünetek (láz, száraz köhögés, fáradékonyság, torokfájdalom, hasmenés, íz- és szaglásvesztés), akkor egyértelműen a koronavírusra gondolhat a szakember.

Immunerősítés a járvány alatt

Dr. Bense Tamás elmondta, hogy az első számú megelőzés a megfelelően ütemezett védőoltás mind az influenzánál, mind pedig a koronavírusnál. Emellett fontos, hogy továbbra is tartsa be mindenki a szabályokat: rendszeres kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás. Kiemelt figyelmet kell fordítani kortól és nemtől függetlenül a rendszeres testmozgásra, táplálkozásra, vitaminpótlásra. A háziorvos hozzátette, hogy az immunitásunkat nem akkor kell növelni, amikor érezzük, hogy baj van, hanem jóval hamarabb. Ezt elsősorban a táplálkozásunkkal és az életmódunkkal tudjuk koordinálni. Akik krónikus betegségben szenvednek, azoknak érdemes egy beállított diétát követni, míg az egészségeseknél a könnyű vegyes étrendet a legmegfelelőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában