megemlékezés

2021.09.18. 15:30

A tatabányai lány párjával alkotott olyan rövidfilmet, amely könnyet csal a szemekbe

Komoly témát feszeget a tatabányai fiatal, Vasas Petra és párja, Králl Kevin együttműködésében elkészített animációs film. Az ifjú alkotók a roma holokausztnak emléket állító rövidfilmnek a Tükörkép nevet adták.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

– A film alapötletét az augusztus 2-ai emléknap adta. Sokan talán nem is tudják, hogy 1944. augusztus 2-án hajnalra kivégezték az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor utolsó 3000 roma származású rabját. Mi az ő, és minden áldozat emlékére készítettük el ezt az animációs rövidfilmet – mesélte Vasas Petra, a film társproducere.

Az alkotást a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója, Králl Kevin rendezte, aki jelenleg mozgógépkultúra és médiaismeret alapszakon film­készítőnek tanul. Gyerekkora óta a filmek szerelmese, részt vett már élőszereplős filmek munkálataiban is, a Tükörkép a harmadik saját rendezésű animációs filmje. Az előző kettő műve, a Cigaretta és a Hatalom már meghódították mind a magyar, mind a nemzetközi fesztiválokat.

– Részemről ez volt az első film, amiben produktívan részt vettem, de biztosan nem az utolsó, mert hatalmas élményt jelentett a munkálataiban részt venni. Az elkészítés során Kevin írta, festette meg a háttereket, illetve a figurák egy részét, és a vágást, utómunkázást is ő végzi. Én a figurákat alkottam meg, illetve közösen végeztük a produceri munkát. A közös munka mindkettőnk számára nagyon izgalmas és különleges volt. Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni az egész munkafolyamat során. Ilyenkor azért sokat számít az, hogy mekkora az összhang a csapat tagjai között – mesélt élményeiről a lány.

Fotó: Beküldött

– A filmben egy láthatatlan emberi alakot követhetünk végig a hóesésben, aki elhagyja a tábor területét. Egy gyufaszállal és egy gyufásdobozzal a kezében keresni kezdi önmagát, a múltját, a kultúráját és az identitását – mindezt a mészárlás közepette. Erről szól a film, de nem szeretnék többet elárulni róla, hiszen igyekeztünk egy olyan alkotást készíteni, ami mindenki számára tágabban értelmezhető – számolt be Petra.

– Azt gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy elmondom: legutóbbi görög utazásunk is megihletett. A továbbiakban újabb film készítését tervezzük, természetesen ez szorosan kapcsolódni fog majd Görögországhoz és a kultúrájához.

Fotó: Beküldött

Egyedi alkotások egy helyen, filmfesztivál-látogatásra buzdítanak

A Tükörképet a fiatalok már útjára indították, azaz több hazai filmszemlére is nevezték. Gondolva az online közönségre, az animáció előzetese már megtalálható a Youtube-on. Az egész film jelenleg még nem nyilvános, első körben a fesztiválokon lesz látható. Petráék ezzel arra szeretnék buzdítani a közönséget, hogy látogassák a hazai film­fesztiválokat, mert ezeken az eseményeken sok egyedi alkotással lehet találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában