ünnepség

2021.07.13. 14:37

Szobor őrzi a híres esztergomi karnagy emlékét

Hernádi Ádám, valamint Reményi János leplezte le a Reményi Károlyról készült alkotást.

W. P.

Hernádi Ádám és Reményi János leplezte le Reményi Károly szobrát

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Hernádi Ádám polgármester és Reményi János, a közismert és népszerű karmester fia leplezte le Reményi Károly mellszobrát, melyet a Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskolában, a róla elnevezett teremben helyeztek el.

A vasárnapi ünnepségen Udvardyné Pásztor Ágnes, az intézmény igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket. Felidézte, hogy a hozzátartozók Reményi Károly halála után a zeneiskola alapítványának közreműködésével gyűjtést hirdettek annak érdekében, hogy egy mellszobor elkészítésével tiszteleghessenek az emléke előtt. A felhívás híre sokakhoz eljutott, az összefogás sikeres volt, Gúgyela Tamás szobrászművész pedig elkészítette az alkotást.

Hernádi Ádám és Reményi János leplezte le a szobrot
Fotó: W. P. / 24 Óra

A rendezvényen Udvardyné Pásztor Ágnes és Sárosi Attila kórustag is elmesélte Reményi Károlyhoz fűződő emlékeit, majd dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök beszélt arról, hogy az egykori karmester elhivatott zenei szolgálatával sokak lelkét megérintette.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője szerint az országban járva sokfelé láthatunk emléktáblákat, és az a legjobb, ha el sem kell olvasnunk és ránézésre tudhatjuk, hogy kiről szól a felirat, illetve hogy kit ábrázol a szobor. Véleménye szerint Reményi Károly igazi közösség- és értékteremtő ember volt.

Hernádi Ádám polgármester beszédében hangsúlyozta: az ember mindaddig él, amíg emlékeznek rá. Utolsóként Reményi János járult a mikrofon mögé, aki a család nevében megköszönte, hogy sokan támogatták a kezdeményezésüket. Az avatóünnepséget a Balassa Bálint Vegyeskar változatos műsora tette teljessé.

Életút

Reményi Károly 1941. július 13-án született Szigetváron. 1960-tól öt éven át a budapesti zeneakadémia hallgatója volt, majd középiskolai énektanár és karvezető diplomát szerzett. 1965-től az esztergomi Állami Zeneiskolában szolfézst tanított, 1970-től 1999-ig az intézmény igazgatói pozícióját is betöltötte. Az általa alapított Városi Szimfonikus Zenekarnak és a Balassa Bálint Vegyeskarnak a vezetője és karnagya is volt. 2012-ben Megyei Príma-díjjal tüntették ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában