találkozó

2021.07.19. 19:55

Fontos ügyekben tárgyaltak a V4-ek külügyminiszterei Komáromban (Fotók)

Komárom adott otthont a V4-es országok, azaz Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország külügyminiszteri találkozójának. A tanácskozás után a Szabadság téren tartottak sajtótájékoztatót az országok képviselői.

Körtvélyfáy Dina

Komrom, 2021. jlius 19. Zbigniew Raut, Lengyelorszg klgyminisztere, Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter s Ivan Korcokot, Szlovkia kl- s Eurpa-gyi minisztere (b-j) ton a sajttjkoztatjukra a V4-ek klgyminiszteri tallkozjn Komromban 2021. jlius 19-n. MTI/Szigetvry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Csütörtök óta sokan találgatták a városban, miért lesz lezárva a városháza és környéke, ekkor adta ki ugyanis a rendőrség az erről szóló közleményt. Több Facebook-csoportban is gondolkoztak azon, pontosan milyen külföldi delegáció látogat ide, hétfő délelőtt valaki már Orbán Viktor miniszterelnököt is látni vélte Komáromban. Ez a feltételezés nem bizonyult valósnak, a kisváros a V4-es országok külügyminiszteri találkozójának adott otthont.

Dr. Molnár Attila polgármester lapunknak elmondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi minisztert, Zbigniew Raut lengyel külügyminisztert, valamint Jan Kohout cseh külügyminiszter-helyettest látták vendégül.

A polgármester arról is beszélt, július 1-től hazánk vette át a V4-es országok elnökségét. A szokás szerint az elnöklést adó tagország ad otthont a külügyminiszteri csúcstalálkozónak, Szijjártó Péter választása pedig komáromi születésűként esett a városra.

– Megtiszteltetés, hogy ilyen jeles vendégeket köszönthetünk Komáromban – hangoztatta a város vezetője. – Komáromnak már majdnem minden V4-es tagállamban van testvérvárosa. Csehország magyarországi nagykövetével is zajlanak a tárgyalások, hiszen szeretnénk, ha cseh testvértelepüléssel is gazdagodnánk. Az, hogy Komárom ilyen diplomáciai körfogásba kerülhetett a mai nap, hatalmas öröm számunkra.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón elmondta, azért is fontos számára, hogy Komáromban találkozhattak, mert véleménye szerint ez a város fontos helyszíne a magyar nép szabadság iránti elkötelezettségének és küzdelmének. Arról is beszélt, hazánk legfontosabb feladata az, hogy a pandémiát követően minél gyorsabban újraindíthassák a gazdaságot, az esztendő végére pedig elérjék az 5,5 százalékos növekedést.

Hangsúlyozta, Magyarország külkereskedelmének 15 százalékát tavaly és az idei év első négy hónapjában a három visegrádi partnerével bonyolította le, tavaly 30 milliárd euró értékben. Azt mondta, a visegrádi négyek ellenzik a kötelező betelepítési kvótát, és a bevándorláspárti politikát. Megállapodtak abban is, hogy segítséget nyújtanak Litvániának a Fehéroroszországból érkező migráció visszaszorításában.

Cél az együttműködés az országok között

A Visegrádi Együttműködés (más néven visegrádi országok, visegrádi négyek vagy V4-ek) az Európai Unión belül, négy közép-európai tagállam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete. Az együttműködés célja ezen országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása.

A visegrádi országoknak nincs konkrét székvárosa vagy székháza. Az együttműködés ügyeinek intézését és összehangolását minden évben egy ország vállalja magára. Az elnökség feladatait előre meghatározzák, év végén pedig kiértékelik. Július 1-től kezdve hazánk látja el a soros elnökségi feladatokat, ezért tartották meg ezúttal Komáromban találkozójukat a V4-es külügyminiszterek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában