vakcina

2021.07.29. 11:34

Felvegyem a harmadik oltást? – az esztergomi családorvos válaszol

Dr. Bense Tamás esztergomi családorvos szerint a vakcinabőség miatt a fiataloknak sem érdemes gondolkodniuk a válaszon.

Kemma.hu

Bense Tamás szerint most még fontosabb az óvatosság

Forrás: Metropol

Dr. Bense Tamás esztergomi gyermekorvos többször beszélt már a Covid kapcsán a Kemma.hu-nak mind az egyéni felelősségről (például hogy fertőzésgyanús család ne küldje oviba a gyermekét, ahogy arra volt példa megyénkben), vagy arról, hogy a sokszervi gyulladás milyen veszélyt jelent a kisgyerekekre. Most, hogy lehetőség nyílik hazánkban a harmadik, kvázi ismétlő oltás felvételére, a Ripostnak beszélt arról, miért támogatja mindezt, és hogy mit is jelent ez.

– Már az oltások kezdetén is jelezték a gyógyszergyártók, hogy az oltásnál van egy úgynevezett felezési idő, amikor is a vakcina hatásossága felét is elveszítheti. Ilyen esetben mindenféleképpen kell oltani – mondta dr. Bense Tamás, hozzátéve, hogy menet közben derül ki az, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is bizonyos korosztálynál, pont a korából és a gyengébb immunitásából adódóan – bármelyik oltást is kapta, az nem váltott ki olyan szintű védelmet, ami elvárható lett volna.

–Ezért, én úgy gondolom,

főleg az időseknél, bármelyik oltást kapták, ha a második vakcina óta eltelt már négy hónap, akkor nekik a harmadik oltástszemrebbenés nélkül érdemes beadni”

– emelte ki a családorvos. Kitért arra is, hogy a fiataloknak sem kell gondolkodni azon, hogy kérik-e a harmadik oltást. Most ugyanis már akkora avakcinabőség, hogy senki elől nem veszik el a lehetőséget az aktívabb korosztály tagjai.

Négy hónap után azt javaslom, hogy mindenki éljen ezzel a kivételes lehetőséggel, amivel egyelőre nem túl sok ország dicsekedhet.

Sőt, Magyarország ebben élenjáró, hogy van lehetőség a harmadik oltás felvételére is – emelte ki az esztergomi gyermekorvos.

Ahogy az a kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, az Operatív Törzs Európában elsőként teszi lehetővé a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től. A harmadik oltás az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki.

A szakmai ajánlás elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja a harmadik oltás felvételét. Továbbá az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket, személyesen is fel fogják keresni a háziorvosok, orvostanhallgatók segítségével. Az oltás beadása megtörténhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős otthonában is. A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában