életmód

2021.07.20. 07:00

A tatabányai szakember vallja, a lektinmentes élet az egészség titka

A napokban az egyik tévécsatornán tatabányai jó tanácsokat hallhattunk Cseh Teréztől egy új étkezési módról, a lektinmentes étrendről. Szerinte így nemcsak egészségesebbek lehetünk, de jóllakottan, finom falatokat fogyasztva szabadulhatunk meg a fölös kilóinktól.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Raáb Zoltán

– Mik azok a lektinek?

– A növények a lektinekkel igyekeznek megvédeni magukat. Azért termelik ezeket a mérgeket, hogy ártsanak nekünk, ne együk meg őket, így fennmaradhassanak. A lektinek képesek a bél falára tapadni, majd idővel megnyitják azt, és bejutva a szervezetbe súlyos betegségeket, gyulladásokat okoznak. Fehérjéinket is megtámadják. Számos emésztési panasz – reflux és társai, túlsúly – is ide vezethető vissza. Szinte minden növényben van lektin: burgonya, paprika, paradicsom, kukorica, cukkini, padlizsán, uborka, bab, borsó, csicseriborsó, kesudió, valamint a kemény magot tartalmazó gyümölcs- és zöldfélék.

Fotó: Raáb Zoltán / 24 Óra

– Ezek mind-mind maradjanak ki az étkezésből?

– A jó hír, hogy egy részüknél áztatással, kuktában szétfőzéssel, vagy fermentálással jelentősen csökkenthető a lektintartalom. A rossz hír, hogy a legtöbb lektin a gabonafélékben, főleg azok hántjában van. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása tehát nem javasolt. Ez igaz a legtöbb gluténmentes gabonára is, mint a kukorica, a rizs, a zab – kivétele a köles, a cirok és a kender. Mindhárom ősi gabonánk, elődeink nem is olyan régen ezeket fogyasztották.

– Mondjunk le a kenyérről?

– Szó sincs róla, sőt kifejezetten a fehér búzakenyér az ajánlott, de szigorúan hosszú, 72 órás kovászolással készítve. A kovászos fehér kenyeret, ami mellesleg nagyon finom, bátran fogyaszthatjuk. Fontos tudnivaló, hogy az élesztő nem kovász!

– Gondolom, akadtak csábítások. Mindig sikerült ellenállni a kísértésnek?

– Ha vendégségbe megyünk, elkerülhetetlen, hogy be-becsúszik egy-két régi, lektinben bő kedvenc. A lényeg, hogy mértékkel fogyasszuk.

– A napi testmozgás, sportolás is tervszerűen alakul?

– A tapasztalataink azt mutatják, hogy a mozgás nem áll szoros kapcsolatban a lektinkérdéssel, és az ehhez kapcsolódó fogyással sem. Van hetente kettő-négy nap, amikor hat-hét kilométert rendszeresen gyalogolok, ahogyan korábban is, de a párom például a boltba járáson kívül nem igazán aktivizálta magát. A mérsékelt mozgás inkább a jó vérkeringés miatt ajánlott.

– És ha valaki nem tud lemondani a „bűnös” ételekről?

– Van egy szer, amely kapszula formájában fogyasztható. Ez megköti az ételekkel bevitt lektineket, így azok nem tudnak a gyomor falára tapadni és ártani. Hamarosan készül egy olyan termék is, amely befoltozza a lektinek által megnyitott bélfalat, és így helyreállítja az egészségünket. Több megoldás is kínálkozik tehát, érdemes ezeket kipróbálni!

– Gyakorlati sikereket is elértek már?

– A lektinmentes étrend elsősorban az egészség megőrzését, helyreállítását célozza. Kellemes mellékhatása, hogy a zsírpárnánktól, ezzel együtt a különféle gyulladásoktól is rövid idő alatt megszabadulhatunk. A férjemmel februárban kezdtük, májusig mindketten 12 kilót fogytunk. Egyetlen napot sem éheztünk. Centikben, ruhaméretekben és a könnyedebb, fájdalommentes mozgásban, jobb emésztésben mérhető az eredmény.

A kovászos hamburger

– A kovászos kenyér készítésének számos előnye van, például az, hogy a kovász felhasználásával sokféle finomság előállítható – mondja Teréz. – A kovászos pizza, vagy a húsvéti kalács mellett az egyik kedvencünk lett a kovászos hamburger. A zsemle látványra azonos – ha nem szebb... –, mint a bolti változatok, de ízre picit más. Szerintem jobb, de elképzelhető, hogy elfogult vagyok. Maga a hamburger néhány ponton eltér az eredeti verziótól, például a zöldségekben – nincs benne paradicsom és uborka –, ugyanakkor mehet bele saláta, vékonyra vágott káposzta, hagyma, bébi spenót, vagy amit csak megkívánunk. A ketchup helyett pedig egy speciális változat céklából. Nem kell megijedni, a barátaim nem tudták megmondani, hogy nem ketchupot esznek. Minden más maradhat, sőt, az ínyencek egy tükörtojással is megkoronázhatják az egészet. Egy biztos: isteni finom, és nem fogunk tőle hízni! Ha pedig nem ezt eszi valaki minden nap, még a fogyókúrába is beilleszthető néha-néha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában