gengeliczky lászló

2021.06.21. 14:04

„Míg élek, az emlékem vagy!” – szívszorító búcsút vettek Tatabánya szeretett faművesétől

Januárban hunyt el Gengeliczky László fafaragó, népművelő, színjátszó, élsportoló. A járvány miatt most búcsúzott el tőle családja és sok-sok barátja Tatabányán, a Szabadtéri Bányászati Múzeumban, ahol országos fafaragó táborokat vezetett.

Mórocz Károly

Januárban hunyt el Gengeliczky László fafaragó, népművelő, színjátszó, élsportoló. A járvány miatt most búcsúzott tőle családja, sok-sok barátja Tatabányán.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Raáb Zoltán

Az előírások alapján kétszázan léphettek be Bánhidán a Bányászati és Ipari Skanzen területére pénteken. Jöttek és jöttek az emberek, végül több mint harmincan kívül rekedtek. A város­szerte rendkívül népszerű Gengeliczky László búcsúztatása méltó volt különlegesen gazdag életéhez. – Amikor vége az utolsó dalnak is... Maradj velem... – szólt a halk zene, miközben képeken pergett végig Gengi élete. Sport, színjátszás, szerelem, népművelés, a népház igazgatása, fafaragás, táborok vezetése, az egyre bővülő család – feleség, gyerekek, unokák, huszonegyen vannak.

– Üres a trón, január 8-án itt hagyott bennünket alkotója – mondja Török Zsuzsa szertartásvezető, a keresztlánya. Egy rusztikus, fából faragott trónszéket nézünk, rajta az elhunyt hamvai és egy kép róla, körülötte virágok. Tavaly a Bánhidai Baráti Kör Egyesület Gengeliczky Lászlónak adományozta a Bánhidáért Emlékérem kitüntetést. Kórházban volt akkor, nem tudta átvenni. Berkovics Árpád és Dobozi Gábor elnökségi tag most adta át az özvegynek, Tós Hédinek, Tufunak. A városban több játszótéren, buszmegállóban, parkban találhatóak a fafaragó táborokban alkotók munkái, köztéri szobrai. Nevükben Fábry Zoltán búcsúzott, felidézve az élményeket, a jókedvet, az „Öreg” jókedvét, utánozhatatlan nevetését, vasmarkának kézszorításait.

– Apám egyik legjobb barátja voltál, az összejövetelek központja, a legeslegjobb táncpartner – sorolta Zsuzsa, majd a Bányász Színpad és az Orfeusz Társulat tagjai emlékeznek egy filmmel, amelyben – még a járvány harmadik hulláma idején – az erős, erélyes, vidám, gondoskodó, fáradhatatlan ember képét formálták-gyúrták össze szavaikkal.

– Egy kicsit neheztelek rád, mert mindig azt hangoztattad, hogy százéves programod van. Hahó, még egy kicsit korai volt a kiszállás! Mi lesz a tervekkel? – kérdezte a legidősebb fiú, László. Hozzátette, olyan maradandó értékeket teremtett, amelyek hosszú időre halhatatlanná tették mindenki számára. Akik ismerték, nem fogják elfelejteni.

„Míg élek, az emlékem vagy!”

– mondta Hédi, a feleség a szombati megemlékezésen.

Sokan vannak/vagyunk így ezzel. Már valahol fent a csillagfényt faragja talán, de itt lesz a családi találkozókon, színpadi bemutatókon, fafaragó táborokban. Huncutul mosolyog, majd keményen kezet szorít. Elmegy. Elment, de visszajön. A család szombaton helyezte végső nyughelyére, ahol majd emlékfát is állítanak. Az egykori Bányász Színpad és az Orfeusz Társulat tagjai az üres trónszék mögött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában