beruházás

2021.06.22. 15:56

Lerakták az új tatai bölcsőde alapkövét – az időkapszula is belekerült

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint 350 millió forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével új bölcsőde épül az Tata-Újhegy városrészben. Az önkormányzat, a tulajdonában álló ingatlanon egy új, háromcsoportos bölcsőde épület kialakítására pályázott és nyert támogatást.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Június 22-én kedden az újhegyi városrészben a Csillagsziget Bölcsőde majdani tagintézményeként működő Újhegyi bölcsőde alapkövét rakták le. Az ünnepi eseményen többek között részt vett Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Michl József polgármester és dr. Varga András, a körzet önkormányzati képviselője.

Elhelyezték az időkapszulát is

Bencsik János, Popovics György, Michl József és dr. Varga András valamennyien egy-egy emléket elhelyeztek az időkapszulába, ezzel mintegy jelezve az alapkő letételi ceremónia fontosságát. Az „urnába” egyebek között helyet „kapott” a 24 Óra megyei napilap, az intézmény látványterve, jelképesen 365 forint, hogy minden napra jusson elegendő pénz a működésre. Az acélhengerben elfért még két városi lap is, a Patrióta és a Városkapu. Ezen túl pedig a Csillagsziget Bölcsőde csemetéinek rajzai, illetve fotója.

A tervek szerint 2022-ben nyitja meg kapuit a kisgyermekek előtt az újhegyi bölcsőde. Ezért az építkezés hamarosan meg is kezdődhet. A projekt megvalósítása hozzájárul a szülők munkaerő-piacra visszatéréséhez.

Tata 2019-ben pályázott Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése címen egy 36 férőhelyes gyermekgondozó intézményre. A projekt megvalósítását az is indokolta, hogy a településen ugyan működik bölcsődei szolgáltatás, de ennek kapacitása nagyon szűkös, a lakosság részéről pedig egyre nagyobb igény mutatkozott újabb férőhelyekre, hiszen egyre több a városban az apróság.

Bencsik János egyebek mellett azt emelte ki, hogy a családok megsegítése továbbra is a kormány feltett szándéka, és ennek része a legkisebbek biztonságos ellátás úgy, hogy szüleik továbbra is munkát tudjanak vállalni. Nem véletlen, hogy a TOP-on belül megemelték a bölcsődék építésére, fejlesztésére fordítható forrásokat. Tata mellett – a környéken – bölcsőde kialakítását tervezik még Vértesszőlősön, Szárligeten és Tatabányán is.

Popovics György arról is szólt, hogy mindig óriási öröm, ha olyan beruházások kezdődnek, majd valósulnak meg, amelyek az apróságok „jólétét” szolgálják. A TOP-on belül is, a második körben egy 3 milliárdos csomag szolgálja majd azt, hogy mini, kicsi vagy éppen nagy bölcsőde, mint az újhegyi is, épüljön. Dr. Varga András azt mondta, álmaiban szerepelt ez a pillanat, mert szüksége van erre a „segítségre” az itt élőknek.

Michl József megköszönte az országgyűlési képviselő és a megyei közgyűlés elnökének támogatását. Megjegyezve, hogy a vasúti sínek egy kissé elválasztják Újhegyet a város többi részétől, de most a „sínen túliak társasága” is egy olyan korszerű intézménnyel gazdagodik, ahol az év 365 napján jól érezhetik magukat az apróságok.

Michl József segít, hogy Bencsik János elhelyezze az időkapszulában a terveket, mellette dr. Varga András (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában