megyejáró

2021.06.27. 11:30

Bemutatkozik Gyermely, ahol az ifjúság nevelésére nagy hangsúlyt fektetnek

Óvodát bővítenek, utakat építenek, felújítanak, s központi kérdés számukra az ifjúság nevelése, s a környezetvédelem. Gyermelyen és Gyarmatpusztán az elmúlt másfél évben is sok beruházás történt.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

A pályázatok, beruházások nem álltak le, mégis az elmúlt hónapok kicsit csendesebben teltek – kezdte a beszélgetést Kókai Rita, Gyermely polgármestere. A nagyszabású közösségi programok helyett kisebb, családiasabb eseményeket szerveztek, sok civil támogató segítette őket a megvalósításban és a járvány elleni védekezésben.

Fotó: Beküldött

– Mindenki nagyon jól vizsgázott – hangsúlyozta a polgármester. – Büszke vagyok a munkatársaimra, az intézményeinkre, a gyermelyiekre. Lassan visszatérünk a régi életünkhöz. Ezt bizonyítja az összetartozás napja alkalmából szervezett ünnepségünk is, ahol átadtuk a Gyermelyért emlékérmet is. Az idén Szente László vehetett át.

Gyermely

Csodás természeti környezetben, dombok ölelésében fekvő kis település. Leginkább a tésztájáról ismert, de az idelátogatókra mély hatást tesznek a kanyargós, dimbes-dombos utcák, ápolt kertek és házak, a virágos közterületek. Ikonikussá vált a falu határában lévő domb tetején álló kereszt, amelyet egy félig kiszáradt fa árnyéka tesz még különlegesebbé. A falu központjában bővizű forrás bugyog. Körülötte jól megférnek egymással az igényes, modern épületek és a műemlék jellegű katolikus és református templom. Gyarmatpusztára – ahol a Sándor család temetkezési kápolnája, uradalmi pincéi, vadaskertje, régi vadászkastélya található – árnyas gesztenyefasorral szegélyezett út vezet.

Az elmúlt időszak legnagyobb eredménye az óvoda fejlesztése, amely egy TOP-os, 200 millió forintos pályázat eredményeként valósul meg. A közbeszerzési eljárás folyamatban van.

Faültetési tervet dolgoztak ki

Aknázómoly támadta meg a Gyarmatpusztára bevezető öreg fasort. Az önkormányzat ezért kidolgozott egy famentési tervet: a legsúlyosabb állapotban lévők helyére évente újakat ültetnek. A különleges környezetvédelmi és famentési projektet két éve indították el. A céljuk, hogy fokozatosan cserélődjön az állomány. Évente másfél milliót fordítanak erre a projektre.

– Emelkedik a kisgyermekek száma, ez indokolja a beruházást. Csoportszoba mellett különböző funkciójú helyiségeket építünk a jelenlegi épülethez, ezzel egy minicsoport indítása is lehetővé válik, s kétéves kortól tudja majd fogadni az óvoda a gyermekeket.

Az iskola és óvoda épületegyüttesében működik a gyermekek étkeztetését biztosító főzőkonyha, melynek felújítására is sor kerül. Nő az alapterület, s a 21. századi technikai felszereltség segíti majd az itt dolgozókat.

Búcsú és köszöntés

Ballagtak Az általános iskolában 159, az óvodában 67 gyermeket tanítanak, nevelnek. Tavaly nem tudták a ballagókat méltó módon elbúcsúztatni a járvány miatt. Az idén már sikerült: az ovitól 13-an, az iskolától 19-en búcsúztak. Hagyomány az is, hogy az elsősöket mindig bemutatják, a falu közösségének. Mivel ez is elmaradt, ezért az összetartozás napján köszöntötték a tavalyi és idei elsősöket.

Pályázati forrásból újul meg a Rákóczi utca Iskola utcáig terjedő szakasza, valamint a Patkó utca. Külterületen a Macskahegy, a Hidegvölgyi és a Paphegyi útszakasz egy része is pályázati forrásból valósult meg. A Hegyikert utca csapadék-elvezetésének megoldása mellett az utca aszfaltozása is tervben van csakúgy, mint a Kenderesi út és az Ady Endre utca felújítása.

Újra várják az ügyfeleket

A polgármesteri hivatalban már visszatért az élet a járvány előtti munkarendre. A szokásos módon és időpontokban fogadják az ügyfeleket.

– A falun átfolyó kis patak tisztán tartása érdekében adtunk be egy másik TOP-os pályázatot. Sikeres pályázat esetén olyan tározókat építhetünk, amelyek felfogják a hordalékot, lassítják a szántőföldekre lezúduló vizet.

Az 1970-es években tömbösített épületkomplexum a falu központjában azt szolgálta, hogy egy helyre koncentrálódjon az egészségügy, a szolgáltatások és az ügyintézés. Néhány éve felújították a községházát és egészségügyi központot alakítottak ki. Tavaly egy korábbi szolgálati lakás átalakításával ifjúsági klubot hoztak létre.

Fecskecsaládok védelmében

Gyermelyen nagy hangsúlyt fordítanak az állatvédelemre. A kóbor kutyák megsegítésére dolgoztak ki egy védelmi rendszert, hogy mielőbb megleljék a kis házi kedvencek a gazdáikat. Legutóbb pedig fecskeházat is építtetett az önkormányzat.

Forrásokat keresnek az általános iskola felújítására, és a falu központjának parkosítása, további parkolók kialakítása is terveik között szerepel. Az úthálózat és a járdák fejlesztése mindig porondon van. Zajlik a helyi építési szabályzat módosítása is. A polgármester hangsúlyozta: nem szeretnének telkeket kialakítani, sokkal inkább a településen belül lévő elhagyatott házak, ingatlanok eladását, beköltözését támogatják. A települési zöldhulladék elhelyezését is megoldották. Az itt élők a gallyakat, ágakat egy kijelölt helyre szállítják, ám ezek feldolgozása komoly gondot jelent a kistelepülések számára.

Gyarmatpuszta is gyarapszik

Gyarmatpusztán is több fejlesztés történt az elmúlt időszakban. Felújították a bevezető út több szakaszát, egy lea­deres pályázatnak köszönhetően az erdei iskola is megújulhatott. Hét évvel ezelőtt az önkormányzat az alsó, tavaly pedig a felső szintet tette komfortosabbá azok számára, akik itt szeretnének pihenni, táborozni. Idén a tetőtér berendezéseire pályáztak.

– A településrész szervesen hozzátartozik Gyermelyhez. A csodás természeti környezet, a méltán híres fasor és a Sándor-Metternich sírkápolna sok látogatót vonz. Örülünk, hogy sikerül azt az egyensúlyt fenntartunk, amely méltó ehhez az örökséghez. Az itt szervezett programjaink inkább családias jellegűek, s a közösségekért, a közösségekről szólnak.

Az elmúlt években felújították a színpadot, padokat cseréltek, körbekerítették a temetőt, lépcsőt, vízvezetéket építettek. Tervezik a kápolna felújítását, a környezet rendezését.

Határtalan kapcsolat

A szlovákiai Kürt és Gyermely testvértelepülés turisztikai együttműködést szolgáló közös pályázatot nyújtott be a közelmúltban. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kisprojekt Alap által finanszírozott programban közös kulturális, sport- és gasztronómiai rendezvények és az ezekhez kapcsolódó eszközök beszerzése szerepel. A községek kulturális, szakmai rendezvényein a helyi termelők bemutathatják termékeiket, s a konferenciákon pedig megoszthatják a tapasztalataikat is egymással.

Régi hagyománya van a közös gyerekfocitábornak, amely a héten zajlott le. A programfolyamot kirándulások, rengeteg játék és persze bajnokság tarkította. Barátságos mérkőzésen a települések öregfiúcsapatai is összemérhették tudásukat, erejüket. A Gyermelyi Borbarangolóhoz kapcsolódó, szombaton megszervezendő konferencián a helyi borászok a nagy múltú Kürti Borfesztivál szervezőitől kaphatnak hasznos, gyakorlati információkat a szervezést illetően. A projektben cserkész- és kézműves tábor és bor­ünnep is szerepel.

Családi juniális volt

Fotó: Beküldött

Csodálatos természeti környezetben szervezett juniálist az önkormányzat. Több társaság egész napra kiköltözött az árnyas fák alá. A szabadidőpark reggel megtelt élettel: Kerekítő és Állati jó állatbemutató várta a családokat. Ekkor zajlott a focibajnokság és a bográcsos főzőverseny. Délután közös tánc és röplabdabajnokság színesítette a programot, amelyet ezúttal az általános iskola hatodik osztályosai szerveztek és bonyolítottak. Volt lövészet és íjászat is, és este tábortűzzel, zenével zárult a juniális.

Segít és partner a megye

Óriási lépés történhet Gyermely csapadékvíz-elvezetési gondjainak rendezésében – fogalmazott Kókai Rita polgármester. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert közel százmillió forintos támogatásból az egész község problémái enyhülhetnek. A Dózsa és a Csalogány utcánál iszapfogókat létesítenek majd, melyek felfogják a patakkal bezúduló hordalékot, és nem teregetik szét a faluban. A projekt keretében a Hegyikert utca gondjai is megoldódnak. Egyre több település tudja felújítani, kiépíteni a villámárvizek elleni védelmét a TOP segítségével, ami örömteli – mondta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé, a megyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közös megvalósításban.

Az összeállítás a Gyermelyi Önkormányzat támogatásával készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában