megyejáró

2021.06.25. 11:20

Bemutatkozik Ács, a zöldülő város

Zöldebb lesz a város, termelői piac épül, parkerdőt telepítenek, és az óvoda is energetikai korszerűsítésen esik át Ácson. A közeljövő fejlesztéseiről beszélgettünk dr. Szentirmai István polgármesterrel.

Körtvélyfáy Dina

Dr. Szentirmai István fontosnak tartja a klímaváltozás elleni küzdelmet

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Már 25 százalékos teljesítésnél jár az ácsi zöld város projekt, ennek apropóján szerveztek nemrégiben sajtótájékoztatót a városban. A polgármestertől megtudtuk, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán még 2016-ban vett részt az előző önkormányzat, a kivitelezés azonban ebben az évben kezdődött el.

– Ennek oka az volt, hogy az előző vezetés elköltötte az erre szánt összeget – mondta el dr. Szentirmai István. – Ezért először meg kellett szerezni a szükséges anyagi forrást, amelyet Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő segítségével sikerült is. 2018 óta spórol az önkormányzat, így 68 millió forintot mi is hozzátettünk a beruházáshoz.

A zöld város projekt három részre osztható. Rendbe teszik a Gyár utca járdáját, a Fő úttól a városházáig, a szegélyeket, parkolóhelyet alakítanak ki, az úttestet is felújítják. Emellett zárt rendszerbe vezetik a csapadékvizet.

Dr. Szentirmai István fontosnak tartja a klímaváltozás elleni küzdelmet
Fotó: K.D./24 Óra

A második részhez tartozik a piac létrehozása. Fedett, oldalról nyitott épület készül, tíz asztallal, mosdókkal. A közelben parkolókat létesítenek, amely térkőburkolatot kap. A levegőben funkcionáló, gyengeáramú vezetékek is a föld alá kerülnek. A harmadik elem a kastélypark kastély mögötti részének meg­szépítése, ahol a hiányzó cserjeszintet pótolják. Közvilágítást és kamerarendszert is kiépítenek a területen.

Az Árpád-házi királyi ácsokról kapta nevét

Ács a Concó- és a Székes-patak összefolyásánál, a Dunától 3 kilométerre délre, Komáromtól 8 kilométerre délnyugatra. Címerükben az álló, kerekített oldalú, hegyes talpú pajzs vörös mezejében ezüst ácsszekerce áll, mely arra utal, hogy a település az Árpád-házi királyi ácsokról kapta nevét. A községhez közeli Dunára emlékeztet a szekerce alatt húzódó ezüst hullámvonal. A címer díszes megjelenítésében a címerpajzs kerekített alsó részét mindkét oldalról egy-egy tölgyfaág veszi körül (utalva az ácsi erdőre), melyeknek alsó záródásában az 1138-as évszám (a község nevének első oklevélbeli említése), a címerpajzs tetején pedig, a sisakdísz helyén a település neve olvasható.

Dr. Szentirmai István arról is beszámolt, az önkormányzatnak van egy három és fél hektáros területe, amelyen parkerdőt létesítenének. Az erdő a klímaváltozás elleni küzdelemben is fontos lenne. Első és legfontosabb funkciója az lenne, hogy Ács „tüdejeként” működne.

– Az ifjúság nagymértékben elszakadt a természettől, a virtuális térben élnek – hangsúlyozta a polgármester. – A parkerdő azonban közelebb hozná őket a természethez. Őshonos magyar fákat ültetünk majd. A vizenyősebb területeken fűz, nyár és éger él meg, míg a szárazabbakon kőris, tölgy és bükk.

A gyerekek tanösvényen ismerkedhetnek majd meg az erdő élővilágával, madarakkal, emlősökkel, rovarokkal. Az út kocogásra, kellemes sétára is alkalmas lesz.

Jó hír a városnak az is, hogy egy pályázaton több mint 21 millió forintot nyertek az óvoda energetikai felújítására. Az intézmény több lépcsőben épült, az első fele már harmincesztendős. Tönkrementek a nyílászárók, ezeket ki kell cserélni, a központi fűtésrendszernél pedig elöregedtek a kazánok. Ezeket energiatakarékos, kondenzációs modern gázkazánokra cserélik, átalakítva az egész rendszert. Eresztenek a csövek, ettől vizes a fal, valamint a padló. A villanyvezeték-rendszert is fel kell újítani.

Egy korábban elnyert pályázatnak is most zajlik a kivitelezése az óvodában, napkollektort telepítenek most, hogy a nevelési évnek már vége. Ez szolgáltatja a meleg vizet a mosogatáshoz. Most álltak neki a konyhához tartozó rész felújításának is. Kicserélik a padozatot és a világítást egyaránt.

Városvirágosítási akciót hirdetnek

Elkötelezett az önkormányzat a város zöldítése mellett, a lakosságot is szeretnék bevonni a folyamatba. A közterületek bejárása megtörtént, Juhász Márton kertészmérnökkel találkozott dr. Szentirmai István, hogy áttekintsék hol, milyen virágzó növények ültetése lehetséges. Egy hosszú távú, jól megtervezett koncepció alapján szeretnék virágosítani a települést.

A városvirágosítási akcióhoz partnereket várnak a lakosság köréből. Szeretnék, ha közösségi élmény lenne közterületeik virágosítása. A virágokat az önkormányzat biztosítja, de megadják a lehetőséget arra is, hogy a lakosság örökbe fogadjon, felajánljon egy-egy rózsatövet, vagy más évelő növényt, esetleg közösségek egy virágágyást, ahová a nevük is kikerülne. Várják csoportoknak, lakóknak a jelentkezését, akik egy-egy területet örökbe fogadnának, majd az önkormányzat által biztosított növényeket elültetnék. Jelentkezni a következő címen lehet: [email protected]. Az ültetésre ősszel kerül sor.

Vendégeket várnak az ácsiak

Rendhagyó aratónapot ünnepelnek július negyedikén a településen. Ezen a napon vendégül látják a Megyénk körül megyünk körül sorozat kapcsán a nyergesújfalui delegációt is. Az aratónapot a református egyház szervezi, így a nyergesi reformátusok is meghívást kapnak. Reggel kezdődik a hagyományos aratás, kévekötés, a vendégek pedig megtekinthetik Ács nevezetességeit, a kastélyt, a katolikus és a református templomot és a Bagolyvárat. Az istentisztelet után közös ebéd jön, délután pedig kultúrműsorral készülnek.

A hagyományos aratás mellett Ács nevezetességeivel is megismerkedhetnek a nyergesiek
Fotó: Nyéki J. / beküldött

Jeles évfordulókat ünnepelhetnek

Két jeles évfordulót is ünnepelhetnek az ácsiak az idén. Ebben az esztendőben lenne 150 éves az ácsi cukorgyár, illetve 30 éves a Hartmann Hungary Kft., Ács legnagyobb üzeme.

Az önkormányzat az ősszel megemlékezést is szervez a cukorgyárról a Kultúráért Felelős Államtitkárság támogatásával.

A létesítmény egyik alapítója Patzenhofer Konrád 1820. november 25-én látta meg a napvilágot Bajorországban. Paraszti családból származott, akik hagyományos sörfőzéssel foglalkoztak. Konrád később lakatosműhelyben dolgozott. Utána hídmérlegeket készített, répavágógépeket szerelt és vasúti műhelyben is dolgozott. A cukorgyártással a bécsújhelyi nádcukor-finomító átépítésekor került kapcsolatba.

Volt bécsi munkatársával és barátjával, Josef Bachleval Cinfalván alapított új gyárat, ahol le is telepedett. 1871-ben az ácsi cukorgyár egyik alapítója volt.1870-ben gróf Zichy Sándortól megvette a darufalvi volt Nádasdy-kastélyt és a hozzá tartozó birtokot, majd a család ide költözött. 1904-ben bekövetkezett halála után a gyárat fiai örökölték. A gyár utolsó termelő éve 2001-ben volt.

Ügyesen fociztak az ácsi fiúk

Az Ácsi Kinizsi SC U14-es labdarúgócsapata a megye II.-ben harmadik helyezést ért el. Ebből az alkalomból a bronzérmet a polgármester adta át a sportolók és az edző számára. Gratulált a játékosoknak az edzőnek, Nagy Lászlónak, a szakosztály vezetőjének, Józsa Sándornak, és sportkör elnökének, Sipos Istvánnak. Arra kérte a gyerekeket, hogy jövőre a győzelmet célozzák meg. Ehhez szorgalom, kitartás és jó csapatszellem kell.

Kitűnő tanulók kaptak jutalmat

Kitűnő tanulókat köszöntöttek a polgármesteri hivatalban. Az eseményen dr. Szentirmai István polgármester üdvözölte a gyerekeket, aki arról beszélt, a fiatalok máris sikeresek, hiszen példamutatóan teljesítenek az iskolában. Hozzátette, reméli, hogy néhány év múlva Ács szolgálatába állva kamatoztatják a tudást, amit megszereztek az iskolában. A gyerekek elismerő oklevelet, ajándék könyvet és egy kis meglepetést vehettek át.

Grafikák láthatóak az ARTjáróban

Az ARTjáró falain egy fiatal tehetség képei láthatóak. Jankó Ádám fiatal grafikus, akivel hosszú heteken át dolgoztak, ötleteltek, terveztek a Bartók Béla Művelődési Ház munkatársai annak érdekében, hogy egy egészen szokatlan és elgondolkodtató kiállítást hívjanak életre.

Fotó: beküldött

Jankó Ádámot jelenleg leginkább a pólóminták, plakátok készítése foglalkoztatja, de a rajzolás számára egyelőre még csak szabadidős tevékenység.

 

Segít és partner a megye

Jól haladnak a Zöldváros projekt munkái Ácson, melyhez a megye által koordinált Terület- és Településfejlesztési Programból (TOP) nyert 300 millió Ft-ot a város.

A beruházás részei: a Gyár utca, a piac és a kastélykert rekonstrukciója. A kivitelezési munkák tavasszal indultak.

Gyár utcai beruházás és a termelői piac felújítása magában foglal csapadékvíz-elvezetést, útfelújítást, parkosítást. A kastélykertben megújul a növényzet és egy kültéri fineszparkot is kialakítanak – tájékoztatott dr. Szentirmai István polgármester.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: öröm látni, hogy a munkák jól haladnak.

A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé, a megyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közös megvalósításban.

Az összeállítás az Ácsi Önkormányzat támogatásával készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában