nem felejtjük

2021.06.13. 14:18

Az holokauszt áldozataira emlékeztek a tatai zsidó temetőben (képek)

A holokauszt 77. évfordulója alkalmából rendeztek mártír megemlékezést vasárnap Tatán, a zsidó temetőben.

Sz. D. K.

A holokauszt áldozataira emlékeztek a tatai zsidó temetőben.

Forrás: Tata Város/Facebook

Fotó: Domokos Attila

A város " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalának beszámolója szerint a helyszínen a tatai áldozatok emlékére Vári György rabbi tartott istentiszteletet, és dr. Simonik Péter, a Széchenyi István Egyetem docense, helytörténeti kutató mondott emlékező beszédet.

Az eseményen Kerti Katalin, a Goldberger Alapítvány kurátora úgy nyilatkozott: – Az adatok szerint az elhurcolt 650 tatai zsidó polgárból 62-en jöttek vissza. Sokan arra érkeztek haza, hogy a házukat már mások lakták, a hozzátartozóik pedig nem éltek, ezért tovább mentek, elsősorban Izraelbe. Akik itt maradtak még létre tudtak hozni egy hitközséget, melynek megalapításához tíz férfiemberre van szükség. de ahogyan elöregedtek, ez a hitközség lassan felszámolódott, s akkor kellett lemondaniuk a helyi zsinagógáról. Ezt felajánlották a magyar államnak, amely felajánlotta az akkori megyei tanácsnak, a tanács pedig átadta Tata városának.

Vári György rabbi a megemlékezés kapcsán kiemelte: – Ilyenkor a jövőről érdemes beszélni, mert a múlt megváltoztathatatlan, viszont sokat tanulhatunk belőle. Nagyon fontos, hogy a város emlékezzen azokra, akik egykor a polgárai voltak, és a polgárai lehettek volna, ha mindez nem történik meg. Mindebből erőt meríthetünk ahhoz, hogy egy nyitott, befogadó és szerető közösség maradjunk, amilyen most is a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában