Helyi közélet

2021.05.07. 20:14

Nem kapott plusz forrást Esztergom és Tatabánya, de számos beruházást támogat az állam

Megyénkben sem a fideszes vezetésű Esztergom, sem az ellenzéki irányítású Tatabánya nem kapott kompenzációt a kieső iparűzésiadó-bevételek miatt, mivel az átlagot jócskán meghaladó adóbevételekkel rendelkeznek. A kormány döntése értelmében a 70 huszonötezer fő feletti önkormányzatból összesen 27 kapott ezúttal kompenzációt.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Szűcsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester a hírre úgy reagált, hogy 2020 decemberében számos kormánypárti vezetésű megyei jogú város kapott közel 1,4 milliárdos szabadon felhasználható forrást, ezért azt képviselte, a megyeszékhely is kapjon ilyen mértékű kompenzációt. Azonban szerinte a tatabányaiakat nem tekinti a kormány egyenrangú állampolgároknak a debreceni, székesfehérvári, győri, és veszprémi lakosokkal, mert utóbbi városok kaptak plusz forrásokat. A polgármester szerint a kormány bünteti a tatabányaiakat, amiért 2019-ben egy nem fideszes városvezetőt választottak.

A Fidesz helyi frakciója közleményben reagált. Többek között azt írták, hogy a 27 támogatott településből 10-ben ellenzéki vagy független városvezetés van, és ezek a települések összességében 9,5 milliárd forint támogatásban részesültek. A döntés értelmében az ellenzéki vezetésű nagyvárosok közül Pécs kapta a legnagyobb támogatást a kormánytól, míg a Fideszesek közül Debrecen.

Hozzátették: a kormány támogatja a fennmaradó 43 települést is, de ezeknél – mint eddig is – konkrét fejlesztések megvalósításához járulnak hozzá. Ezt tették Tatabánya esetében az elmúlt napokban, mikor a Bányakórház gimnáziummá fejlesztése, a város közgyűlésének tavalyi kérésére több, mint egymilliárd forint támogatásban részesült. Hozzátették: szintén egyhangúlag kérte a város közgyűlése tavaly a Szent Borbála Kórház új pavilonjának 18 milliárd forintos támogatását, amit a kormány ugyancsak támogatott.

Elvonás a civilektől?

Szűcsné Posztovics Ilona elmondta, hogy a városi költségvetést újra kell tervezni, ugyanakkor ez a módosítás az alapfeladatok ellátását, az oktatási, szociális és idősügyi területet, valamint a béreket nem érinti. Hozzátette: egyéb szolgáltatások biztosítását viszont elhagyhatja a városvezetés. Nyilatkozata szerint „bajban van” a civil szervezetek, a sportegyesületek és a közművelődést szolgáló Agora támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában