hagyomány

2021.05.03. 14:06

Majd' 8 méteres májusfát állítottak az esztergomi kertbarátok (videó, képek)

Immár több évtizedes hagyományra tekint vissza, hogy a Szentgyörgymezői Kertbarát Kör májusfát állít Esztergomban. Idén sem volt ez másképp!

P. Z.

Májusfát állítottak Esztergomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A több mint 50 éves Szentgyörgymezői Kertbarát Kör április 30-án, tartva a 20 évnél is idősebb hagyományt, májusfát állított az esztergomi Klapka György téren.

A civil szervezet tagjai egy közel nyolc méter magas fát díszítettek fel az obligát krepp papírokkal, hogy ékessége legyen, de természetesen a fáról nem maradhatott le a helyi termék sem. Ez pedig nem volt más, mint szentgyörgymezői gazdák finom bora, egyrészt otelló, másrészt rizling.

A hagyomány szerint a járvány előtti években a májusfa állítás köré egész sor további kulturális- illetve folklór elem járult. Így például közös éneklés, este közös ünnepi vacsora, tábortűz, melyre válaszul a városrész főterének számító Klapa György térnél lévő utcák házai ablakába egy-egy gyertyát tettek ki.

A tudósító kérdésére, hogy vajon lesz-e olyan bátor legény, aki idén felmászik a jutalom borokért a májusfára, a kertbarátok egyike némi humorral azt válaszolta, hogy akár így is lehet, rajtuk nem múlik, nem szappanozták be a fa törzsét, hogy könnyebb legyen a mászás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában