járvány

2021.05.04. 20:00

Komáromban és Tatán is viszik a patikákból a Covid-gyógyszert, mint a cukrot

Hazánkban március végétől a háziorvosok mellett már az ügyeletek is felírhatják a koronavírus-fertőzöttek számára az életmentő gyógyszert. Ennek apropójából utánajártunk, hogy megyénk patikáiban az első bejelentéstől napjainkig mennyire fogyott a Favipiravir.

Szász Dalma Kitti

Budapest, 2021. április 3. A koronavírus-fertõzöttek gyógyítására használt Favipiravir gyógyszer doboza egy nõ kezében Budapesten 2021. április 3-án. A korábban csak a kórházakban használt készítményt a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. MTI/Mónus Márton

Forrás: Beküldött

Fotó: Mónus Márton

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A készítményt március végétől már nemcsak a háziorvos írhatja fel, hanem az alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít.

A betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi. Jelezték azt is, hogy a gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a kezelésben hatékony legyen. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti, a gyógyszerkiadási folyamatba pedig gyógyszerészt is be kell vonni – írja a koronavirus.gov.hu.

Megyénk gyógyszertárainak zömébe már március elején megkezdték a készítmények kiszállítását. Ez továbbra is zökkenőmentesen halad. Akkor is megnéztük, hol és hogyan fogy a gyógyszer. Most pedig, hogy már az ügyeletes orvosok is felírhatják azt, újra körbekérdeztünk a régió patikáiban.

Dr. Pozsonyi Sándornétól, a komáromi Vásártér Patika szakgyógyszerészétől megtudtuk: miután az operatív törzs március eleji tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy a favipiravir hatóanyagú készítményt már a járóbeteg-ellátásban is használhatják az orvosok, illetve mióta az ügyeletek is felírhatják, náluk folyamatosan nagy mennyiségben fogy a készítmény.

Dr. Fejes Róbert, a Tóvárosi Gyógyszertár gyógyszerésze jelenlegi tapasztalatai alapján elmondta, hogy a márciusi bejelentést követő első hétben alig fogyott a készítmény náluk, pontosan ezért kevesebbet kértek, ha esetleg náluk továbbra is csekély mennyiség fogyna, akkor ne legyen készletfelhalmozásuk. Csaknem két hónap elteltével azonban már más a helyzet.

– Mióta az ügyeleten is felírják a gyógyszert, megnövekedett az eladások száma, ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy kifejezetten csak emiatt vásárolják többen. A készletmennyiséget az eladások számának növekedésével mi is megnöveltük, így biztosan mindenkit ki tudunk szolgálni – fogalmazott a patikus.

Patikusok tanácsai

A koronavírus-fertőzöttnek karanténban kell maradnia, a beteg tajszámának bemutatásával a hozzátartozók is kiválthatják a covid-gyógyszert. Aki ilyen receptet kap, külön nyilatkozatot kell tennie, hogy tisztában van a kockázatokkal és kéri a gyógyszert. Ehhez a patikában kell aláírni egy nyilatkozatot, amelyet aztán a háziorvoshoz kell eljuttatni. Szintén érdemes szem előtt tartani, hogy a betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi. Megkérdezettjeink jelezték azt is, a gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni szedni, hogy a koronavírus-fertőzés kezelésében hatékony legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában