horgolás

2021.04.28. 07:00

Elképesztő csodákat horgol a nyugdíjas tanárnő: Oroszlányra figyel az amigurumi-közösség

A japán cérnaszobrászatot honosította, meg, és adja át jelenleg is a fiatalabb generációknak Hornyákné Sebestyén Éva, nyugdíjazott pedagógus. Lakóvárosa támogatásával az úgynevezett ami­gurumi módszerről a kreatív vénákkal megáldott tanítónő azóta egy egész kiadványt állított össze.

Raffael Veronika

A nyugdíjas tanűrnő blogot is indított

Forrás: Beküldött

– Amikor nyugdíjaskorba léptem, akkor is igyekeztem aktív maradni, szerettem volna valami alkotói munkát folytatni. Ekkor találtam rá a távol-keleti technikára, az ami­gurumira. Ez egy horgolási módszer, amely által leginkább állatokat készítenek, de közkedvelt eszköz a különféle tárgyak, bábuk, babák készítéséhez is. Mindig is szerettem 3D-ben gondolkodni és alkotni. Tanítónő vagyok. Ha valamit elsajátítok, azt mindenképp meg szeretném osztani másokkal – kezdte a nyugalmazott pedagógus.

– Annak idején szakköröket vezettem, és amikor nyugdíjba mentem, szerettem volna olyasvalamit csinálni, amit továbbra is taníthatok. Gyöngyállatkáim, papírmaséim a szakkörökön, és otthon, a gyerekkezekben keltek életre – kedvenc játékok, ajándékok, használati és dísztárgyak lettek belőlük. Csodálatos volt őket megtervezni, megalkotni, de azt hiszem, az amigurumi mindent felülír – mesélte Éva, aki maga is számos babát, állatfigurát készített, amelyek később nem csak a kisebbek, hanem a nagyobbak kedvenceivé is váltak.

A nyugdíjas tanárnő blogot is indított (Fotó: beküldött)

A tanárnő elmondása szerint a metódus elsajátítása során – az online elérhető tudástár segítségével – egy-kettőre kedvenc alkotókra, könyvekre, fonalakra, horgolótűkre lelt. Egy idő után maga is blogolásba kezdett a témában: alkotói weboldalának mára 150 ezer aktív követője van.

– Akár a parkba, vagy a teraszra ültem le, akár az otthoni kényelmes fotelembe pihentem le, minden egyes alkalommal ott volt a horgolótű a kezemben, sokasodtak a figurák is. Imádok tervezni, már az első próbálkozásomkor is átterveztem a mintát, ami egy koreai baba volt óriási hajjal az unokáimnak. Azóta nincs megállás. Egyszerre több játék terve is alakul az agyamban – a színe, formája, fonala, összedolgozási megoldásai, és hogy hogyan lehet a mintát átadni. Három éve arra gondoltam, szeretném a munkámat másokkal is megosztani, így létrehoztam egy saját blogot. Mára már országszerte érdeklődnek a munkáim iránt. Nem hiába, hiszen az amigurumi világszerte nagy hírnévnek örvend: napi több ezer bejegyzés születik hozzá fűződően – részletezte Hornyákné Sebestyén Éva.

Az idők során nem csak a figurák után, hanem az elkészítés módszere iránti figyelem is nőtt: ekkor született meg az Amigurumi iskola nevet viselő kiadvány ötlete, amely egy városi pályázat segítségével készült el. Az olvasók 76 oldalon keresztül ismerkedhetnek meg az amigurumi tudnivalóival, ezzel együtt 27, az író által tervezett játék jelöléses leírását találhatják benne fotókkal illusztrálva. Az alkotó elárulta: a kötetben minden korosztály kedvére válogathat.

– A könyvemben részletesen leírom, hogy hogyan kell egy-egy figurát megalkotni. A megjelenést négy hónapnyi munka előzte meg, amelyben összeszedtem a tudásomat – fűzte hozzá az alkotó. – A bájos pofik, cuki formák, mesés színek sok örömet hoznak a horgolónak és megajándékozottaknak is, legyen az játék, kabalafigura, kulcstartó, vagy dekoráció – mondta a tanárnő.

Betűjeleket viselő öltésfajtákból születnek az egyedülálló figurák

– A távol-keleti leírások egyediek, hiszen horgolás közben egy rápillantással lehet követni az útmutatásukat. Nem szövegesek, hanem jelöléseket használnak. Nagy álmom volt, hogy a jelöléses módszert meghonosítsam itthon is, hiszen ez eddig nálunk nem volt ismeretes. A betűkkel jelölt öltésfajtákat az amigurumi klubomba járó iskolások is elsajátították már, így egyértelmű volt, hogy a könyvemben is ezzel szemléltetem a figurák elkészítését. Az X, V, A és O és az egyéb írásjelek más és más munkafolyamatokat jelölnek, köztük például a szaporítás, vagy épp a fogyasztás jelét. A visszajelzések alapján működik a jelölések követhetősége. Az olvasók a horgoláshoz szükséges kellékektől egészen az elkészítésig mindent egy helyen találhatnak meg.

A könyv alkotásánál emellett a mobilitás előnyeit is figyelembe vettem: a viszonylag kis alakú, spirálisan kötött gyűjteményt mindenki bárhová magával viheti – tette hozzá a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és az Oroszlányi könyvtár gondozásában kiadott műről Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában