extrém szenvedély

2021.03.03. 07:00

Töri-zúzza magát, daganattal ijesztették meg, de tovább ugrál az esztergomi BMX-es

Megannyi külföldi kaland után újabbakat tervez Major Balázs, aki ezúttal a barcelonai, illetve a moszkvai rámpákat venné célba BMX-szel. Az esztergomi fiatal célja, hogy idővel a médiában szerepelhessen.

Walczer Patrik

Major Balázs a bazilika parkolójában mutatta be a kormánypörgetős trükköt

Forrás: beküldött

– Minden 2008-ban kezdődött, amikor a szüleimmel elhaladtunk a székesfehérvári gördeszkás park előtt… – idézte fel emlékeit Major Balázs, aki két évvel később kapta meg első BMX-ét, mellyel kedvére trükközhetett.

Saját bevallása szerint iskola után a számítógépén órákon keresztül nézte a különböző bringás videókat, hogy így sajátítsa el az alapokat. 2011-ben már egy másik BMX-re ült rá, és megismert egy társaságot, akiknek köszönhetően három év alatt rengeteget fejlődött.

Major Balázs a bazilika parkolójában mutatta be a kormánypörgetős trükköt
Fotó: beküldött

– 2014-től kezdve már Budapestre, Dunakeszire és Székesfehérvárra is lejártam. Aztán egy másik esztergomi csapattal újra felfedeztük a városi pályát. Ott tanultam meg szaltózni is, vagyis ugrás közben átpördültem a fejem felett. Egy szlovák barátom kiabálta nekem, hogy „Gyere, Major, csinálj flip!”. Én pedig eleget tettem a kérésének – bizonygatta tudását a fiatal.

Major Balázs idővel egyre bátrabb lett, és ahogy az lenni szokott, a sérülések sem kerülték el őt.

– Véradás után sose ülj kerékpárra! Egy ilyen alkalommal a bemelegítéskor még semmi bajom nem volt, de trükközés közben elestem, és megsérült a hüvelykujjam. Azóta néha érzek egy kattanást a kézfejemben, és előfordul, hogy hirtelen fájni kezd – ismertette.

2014-ben előbb elrepedt, majd később eltört a bal bokája. Mikor hallotta, hogy műteni kell, annyira bepánikolt, hogy mankókkal elsietett a kórházból. Végül megoperálták, és rendbe jött a lába.

– Aztán néhány hónappal később a bazilika parkolójában fel akartam ugrani, és végig szerettem volna gurulni egy busz oldalán. A mutatvány nem jött össze, könyökkel ráestem a betonra, így újra a kórházban kötöttem ki. Édesapámnak azt mondtam, hogy a fürdőszobában sérültem meg, és csak tavaly árultam el neki, hogy mi is történt valójában.

Az esztergomi fiatal az elmúlt években többször BMX-ezett már külföldön. Járt már Nagy-Britanniában, a szigetországi élmények a kommunikációs problémák ellenére is nagy motivációt jelentettek. Brüsszelben nagyjából százfős brigáddal kerekezett végig a városon, ezen felül Prágában és Genfben is megfordult.

– 2019 mozgalmas év volt. Hirtelen ötlettől vezérelve szponzorált bringásokkal együtt elrepültünk Hollandiába, ahol többek között Tom Van Den Bogaarddal, a híres holland BMX-essel is találkoztunk. Nagyon közvetlen srác. Aztán egy hétre rá már a horvátországi Eszéken csapattuk, ahol fürödtünk a Drávában is – mondta.

Akkor még nem is sejtette, hogy a májusi csobbanás csaknem megváltoztatja az életét. Tüdőgyulladást kapott, később a szövődmények miatt orvosról orvosra kellett járnia és a vizsgálatok először a daganatos megbetegedést sem zárták ki. Végül antibiotikumos kúrával gyógyult meg.

Major Balázs tapasztalatai szerint a bringások külföldön sokkal közvetlenebbek egymással. Részben emiatt szereti jobban az európai kalandokat és a „jamek”, vagyis az olyan események miatt, amikor is pólókat vagy egyéb jutalmakat osztanak a sikeresen kivitelezett trükkökért.

– Az a célom, hogy egyre jobb legyek, és örülnék, ha sikerülne szponzorokat is szereznem. Nagy álmom, hogy egyszer eljussak a pennsylvaniai Woodward nevű pályára. Mindent megteszek ezért – zárta szavait.

Forgatás

Major Balázs a közelmúltig villanyszerelőként dolgozott, a jövőben pedig szeretne a média világában elhelyezkedni. Néhány évvel ezelőtt az egyik kereskedelmi csatorna szereplőket keresett az egyik népszerű sorozatába. Kitöltötte az online jelentkezési űrlapot, majd elment a válogatóra, ahol egy másik fiatallal együtt egy adott szituációt kellett eljátszaniuk. A történet szerint Balázsnak jó élete volt, majd egy állítólagos munkahelyi lopás miatt elindult a lejtőn. Szórólapozás közben az utcán összetalálkozott a bátyjával. Ekkor vitatkoznia kellett a másik szereplővel, mert kiderült, hogy a testvére lopta el a pénzt a kasszából. A válogatón szerzett élmények maradandónak bizonyultak számára, majd azt mondták neki, hogy később tájékoztatják a továbbiakról. Végül ez a lehetőség rajta kívül álló okok miatt meghiúsult: a nagy nap előtt az egyik producer elfelejtette értesíteni a másnapi szereplésről, így lemaradt az egészről. A történteket tanulópénznek vette, és mint mondta, a jövőben minden lehetőséget szeretne kihasználni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában