koronavírus

2021.02.04. 07:12

Videón a Moderna-vakcina – kezdődik a regisztrált idősek oltása Tatán is

Összesen 1100 idős embert fognak beoltani vasárnapig a megyénkben a koronavírus ellen. Közülük 800 fő a tatabányai, a komáromi és az esztergomi kórházak oltópontjain fogja megkapni a vakcinát, 300 személyt pedig a háziorvosok fognak beoltani.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Szerdán megérkeztek a megye kijelölt háziorvosaihoz az oltóanyagok. Dr. Horváth Róbert tatai háziorvosnak dr. Kancz Csaba kormánymegbízott adta át az első adagot, ami 10 oltásra elegendő. Mint megtudtuk, a háziorvosok az úgynevezett Moderna vakcinát kapták meg, az oltópontokon pedig a Pfizer gyártmánnyal fognak oltani. Mindkettő új technológián alapuló harmadik generációs úgynevezett mRNS-vakcina.

– Ezen a héten a megyében 30 háziorvos fog összesen 300, a praxisához tartozó idős lakost beoltani. 140 háziorvos 6-6 személyt irányíthatott a kórházi oltópontokra, ahol így még további 800 fő kapja meg a vakcinát. Vagyis összesen 1100 főt oltanak be a következő négy napban – árulta el a kormánymegbízott. Hozzátette: a jövő héten tovább fog folytatódni az oltás. Illetve hamarosan elkezdik a szociális otthonok második körös oltását is.

Dr. Horváth Róbert portálunknak elmondta: egyelőre még nem tudja, hogy a praxisában eddig összesen hányan igényelték az oltást. Jelenleg egy 33 fős listát kapott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), amin a legidősebb személy 93, míg a legfiatalabb 86 éves. Az ő oltásuk fog zajlani a következő hetekben.

– Mind a három körzet, aki Tatán részt vesz az oltásban, egy-egy ampullát kapott, ami tíz oltásra elegendő. Egy listát kaptam, amin összesen 33 személy szerepel. Közülük az első 16 beteget soroltuk be, az ő oltásukat fogjuk most elvégezni – magyarázta a háziorvos.

Azt, hogy kit olt a háziorvos, és kinek kell az oltóközpontba mennie, a NEAK sorrendje határozta meg.

– A tizenhat páciens közül a tíz legidősebb jön hozzám oltásra, a további hat személy pedig a kórházban kapja meg a vakcinát. Ha utóbbiak közül valaki az utazást nem tudja megoldani, akkor a betegszállítók segítségét kérheti – mondta az orvos. Hozzátette: a rendelőben csütörtökön 12 órakor kezdik el az oltást. A 10 ember nagyjából egy óra alatt végez. Mint megtudtuk, maga az oltás beadása nem tart sokáig, inkább az adminisztráció lesz hosszadalmasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában