fagyos kaland

2021.02.15. 17:21

Levideózták, ahogy beszakadt a tó jege a férfi alatt: túl messze merészkedett

Egy életre leckét kapott az a férfi, aki a jeges Balatonba csúszott. És tanulság is azoknak, akik az Öreg-tó jegén messze merészkednek.

Forrás: sonline.hu

A fagyos időben számos természetes víz felszíne befagyott kisebb-nagyobb vastagságban, így a hétvégén sokan keresték fel a tavakat, így a Balatont, vagy az Öreg-tavat, ahol sokan csúszkáltak, korcsolyáztak. Ám a tavak jege még korántsem biztonságos vastagságú a jégrevühöz, így sajnos balesetből sem volt hiány mindkét tavon: az Öreg-tavon a partnál csúszott a vízbe egy férfi. a Balatonon , a Siófoki kikötőnél azonban a nyílt terepen szakadt be a jég egy férfi súlya alatt.

Az esetről videót is készített egy épp ott tartózkodó, amelyet a sonline.hu is megosztott. A videón létható, hogy a szerencsétlenül járt férfi eléggé messze merészkedett a parttól, ahol vélhetően a víz is mélyebb, és persze a jég is vékonyabb. Miután mellkasig merült a vízben, próbált kikecmeregni, ám ahogy támaszkodott a jégen, az folyton betört alatta.

Jégbe esés után

A rendőrség tanávcsa szerint a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött meleg helyre vinni, hanem előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani, majd fokozatosan lehet felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

Egy idő után segítségére sietett egy nő – vélhetően a pórul járt férfi baráti társaságából- aki alatt a férfihez közeledve szintén betört a jég, így nem tudott segíteni, hisz ő maga is vízbe került, ám ő maga kimászott.

Ekkor egy harmadik illető érkezett, aki vélhetően sokat hallott a jégből mentésről, hisz kúszva közelítette meg a másik férfit, akit végül sikerült kihúznia a vízből.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság egyébként felhívja a figyelmet, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő, azonkívül nem képződött a tavon összefüggő jégfelület. Kiemelik, hogy a hét közepétől várható melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég továbbmosódik, törik, szilárdsága romlik, a rajta való közlekedés, sportolás és tartózkodás életveszélyes. Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén és a folyóvizeken A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5 ezer- 50 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában