kalandok

2021.02.20. 18:49

Különleges, nem csak tataiaknak szóló könyv született a tatai anyuka meséiből

Kisfiának talált ki esti meséket egy tatai anyuka, Kozma Ani. A történetek annyira tetszettek Leventének, hogy édesanyja könyvbe szedte őket. A nemrég megjelent mesekönyvek azóta több száz gyereknek csaltak mosolyt az arcára.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Marcipán kutya és Jakab lúd kalandjai alig két hónap alatt hódították meg a gyerekek szívét. Pedig Kozma Ani először csak kisfiának, Leventének szánta a vidám és tanulságos történeteket. Végül családja és barátai biztatására kerültek a mesék a nyomdába. A fiatal anyukának egyébként közgazdász végzettsége van, és egy bankban dolgozott korábban. Azonban most már el sem tudja képzelni, hogy visszatérjen az íróasztal mögé. Jelenleg új könyve, egy felnőtteknek szóló családregény kiadásán dolgozik.

– Még mindig hihetetlen, ami az elmúlt pár hónapban velem történt. Másfél éve kezdtem el Levente ágya mellett kitalálni a meséket és azok szereplőit. A kisfiam volt az igazi kritikusom. Együtt alakítottuk a történeteket, a kedvenceit meg újból és újból el kellett mesélnem neki. Így alakultak ki szépen lassan a végleges mesék – emlékszik vissza a kezdetekre Ani, aki elárulta, hogy Jakab lúd kalandjai Tatán játszódnak.

– Korábban is írtam úti beszámolókat a blogomra. Úgy gondoltam, hogy ezek játékos történetekbe foglalva gyerekeknek is nagyszerű olvasmányok lehetnek. Tataiként a városomra esett a választásom, ahol Jakab lúd segítségével a gyerekek mesés formában tudnak megismerkedni a várossal, és így talán jobban megjegyzik, hogy mit láttak, az miről híres. A könyv alapján akár egy igazán tartalmas, izgalmas programot is szervezhet a család, és mesebeli kaland segítségével nézhetik meg a nevezetességeket – vélekedett az írónő, aki helyi szakemberek, tanárok és történészek segítségét is kérte a könyv elkészítéséhez. Ani izgalommal várta első mesekönyveinek fogadtatását, de a gyors sikerre még ő sem készült fel.

– Több tucat levelet és fotót kaptam, gyerekek, anyukák és nagymamák is elmondták, mennyire tetszett nekik a könyvem. Úgy gondolom, hogy ennél nagyobb elismerés egy írót, főleg egy kezdő írót nem érhet – mondta a fiatal anyuka, akinek már egy mondókás füzete is megjelent Eszik, iszik, játszik, alszik címmel. Az írónő szerint a mondókák ismételgetése segít a gyerekek szókincsének és képzeletének fejlődésében.

Döntős borítók

Kozma Ani mindkét mesekönyve bejutott a 2020 legszebb borítója verseny döntőjébe is. Marcipánra és Jakab lúdra gyerekkönyvek kategóriában lehet szavazni. Jelenleg Marcipán a második, Jakab a harmadik helyen áll. A szerző a következőket mondta erről:

– Nagyon fontos volt számomra, hogy a könyvbe milyen illusztrációk kerülnek, hiszen a legkisebb gyerekeknek a képek segítenek értelmezni, feldolgozni a hallott meséket. Sok tervezés és ötletelés után született meg Marcipán kutya és Jakab lúd alakja. Az pedig egy külön elismerés számomra, hogy beválogatták őket a versenyre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában