útviszonyok

2021.02.11. 09:05

Harcol az extrém időjárással a Magyar Közút: minden gépet csatasorba állítottak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. minden munkagépét és humán erőforrását bevetve dolgozik országszerte az utakon, hogy a forgalom zavartalanul haladhasson az utakon.

Kemma.hu

Hókotró a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dabasi telephelyén 2019. január 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Betört az országba a szibériai hideg. Az előrejelzések szerint az ország nagy részén, több megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is. Ennek megfelelően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával, teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Komárom-Esztergom megyében tovább erősödött a viharos szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már másodfokú, narancssárga riasztást is kiadott a viharos szél miatt. A legerősebb lökések meghaladhatják a 90 kilométer/órás sebességet is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében kitér arra is, hogy Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével a többi megyében, ahol az intenzív havazás és a viharos szél egyszerre okoz gondokat, ott hófúvások is gondot okozhatnak a közlekedésben.

Fotó: Met.hu

Az Utinform térképeiből kiderül, hogy megyénkben a főutak és mellékutak egyaránt többnyire szárazak vagy sónedvesek. Mint a szolgáltató közleményében írja, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el a munkálatokat, amiket addig ismétlnek, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ónos eső idején a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is le tudja mosni az intenzívebb csapadék, míg hófúvások idején a munkagépek hiába takarítják le a burkolatról a havat, a nagy erejű széllökések azt folyamatosan és azonnal vissza tudják hordani az úttestre. Ezért hatékonyan csak a szél és az ónos eső elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek, de addig is mindent megtesznek az utak járhatóságáért.

Fotó: Utinform

Mindent összefoglalva a közlekedőknek az ország észak-keleti részein, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve a hófúvásokban leginkább érintett területeken kell téliesebb időjárásra számítaniuk. Sőt, a csapadékos időjárás miatt felázott talaj nyomán már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél, így ilyen esetekre több megyében is számítania kell az autósoknak a nap folyamán. Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt a Sajó is árad, így több útszakaszon is teljes útzár van érvényben.

Ezért arra figyelmezteti a közlekedőket a Magyar Közút, hogy a teljes kapacitás mellett végzett, folyamatos és ütemezett munkavégzésük mellett is lehetnek átmenetileg téliesebb útviszonyok egyes szakaszokon. Arra kérik a szakemberek az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában