kiképzés

2021.02.03. 15:49

A tatai tüzérek Németországban válnak az új tarackágyúk használatának mesterévé

Összesen 24 darab Panzerhaubitze 2000-es típusú, önjáró tarackágyúval is bővülni fog a Magyar Honvédség eszköztára. Mivel az első lövegek várhatóan 2022 februárjában érkeznek, az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya számára megkezdődött a típusra történő átképzés Németországban.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Magyar Honvédség

Az új löveggel kapcsolatos első tapasztalatokról Vörös Balázs János százados, a 101. Tüzérosztály, 2. tüzérüteg parancsnoka és Vida Attila őrmester, az 1. tüzérüteg rajparancsnoka beszélt a Honvedelem.hu-nak. A németországi kiképzést tíz hétre tervezték, és a középpontban a gyakorlati képzés állt. Az első héten leadták a teljes elméleti anyagot, amelyek szükségesek a gyakorlati fogások végrehajtáshoz.

– A jelenlegi képzésen csak mi magyar katonák vettünk részt, ezt a kiképzést kifejezetten nekünk állították össze. A kezdeti szakmai nyelvi nehézségeket tolmács segítségével küzdöttük le. A szimulátor mellett nagyon nagy hangsúlyt fektettek a lőszer, gyújtó és töltet anyagismeretre is. Ezt egy segédtáblázattal tudta mindenki megtanulni, illetve gyakorló gránátokkal és gyújtókkal lehetett gyakorolni a készre szerelést is – magyarázta Vida Attila őrmester.

Először mindenki készség szinten megtanulta kezelni a löveget automata üzemmódban, majd úgynevezett csökkentett üzemmódban is, amikor a rendszerben egy, a későbbiekben kettő vagy akár több akadály keletkezik. A negyedik héten pedig egy 36 órás gyakorlaton vettek részt, ami voltaképpen szakasz szintű harcászat-harcszolgálat foglalkozás volt.

– A hetedik hét az éleslövészetről szólt, majd a következő két hét a karbantartásról. Az utolsó héten egy alapozó híradó felkészítést tartottak, ahol a rádió típusismeretet tanították meg nekünk – folytatta Vörös Balázs János százados. Hozzátette: január közepétől április elejéig nyolcan lövegparancsnoki tanfolyamon vesznek részt. Ezután április elejétől a tiszti állomány kiképzése következik.

– Ősszel ütegparancsnoki kiképzés van tervezve, illetve ezzel párhuzamosan újabb nyolc tatai bajtársunk hajtja végre azt a lövegkezelői felkészítést, amit mi most végeztünk el. Idén megkezdődik a harcjárművezetők felkészítése.

Csúcstechnika érkezik a dandárhoz

– Mint ahogy a nevében is benne van, önjáró, tehát nem szükséges hozzá külön vontató. Ez a modern hadviselésben nagyon fontos, mivel így a lövegek gyorsan állást tudnak váltani, ezáltal a túlélőképességük a vontatott lövegekhez viszonyítva nagyon nagy. Illetve a tűzfeladat kezdőelemei digitálisan érkeznek meg, ami után tulajdonképpen egy-két billentyű lenyomásával a löveg irányozza magát. Ez sokkal gyorsabb a most általunk alkalmazott manuális lőelemszámításnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában