oktatás

2021.02.19. 07:00

60 millióból újul meg a tatabányai KERI, ahol a tanulmányi átlag is javult

A digitális oktatás eredményeiről, a pandémia alatt megvalósuló beruházásokról tartott sajtótájékoztatót a Tatabányai Szakképzési Centrum. A kereskedelmi intézményben megszervezett fórumon elhangzott: eszközök beszerzése, vizesblokkok és tantermek felújítása zajlik.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Patakiné Slezák Ágnes, a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola igazgatója köszöntője után Schmidt Csaba TSZC kancellárja vette át a szót. Kiemelte: a digitális oktatás alatt több beruházás elvégzésére nyílt lehetőség az iskola épületében. Elektromos tűzhelyeket, mosógépet, elszívó berendezést vásároltak a tankonyhába, audiovizuális hangrendszert építettek ki az aulában. Néhány kisebb belső munkálatot is elvégeztek, s jelenleg zajlik a vizesblokkok, valamint hat tanterem felújítása. A 60 millió forintból megvalósuló beruházás májusra fejeződik be.

Pákozdi Szabolcs, a TSZC főigazgatója a digitális oktatás első féléves tapasztalatairól elmondta: a novemberi átállás során már felkészültebbek voltak a pedagógusok és a diákok. Szűkítették a kommunikációs csatornákat, jól működött a KRÉTA rendszer. Az első félévben a TSZC intézményeinek tanulmányi átlaga az előző évhez képest javult, 3,64 százalék lett, s kettőben igazolatlan hiányzás sem volt. A gyakorlati foglalkozásokat, az érettségire való felkészítést jelenléti oktatás során, kis csoportokban bonyolítják.

Szeptembertől a Kossuth-iskolában okleveles technikusképzést indítanak. A tananyagot a felsőoktatási intézménnyel együttműködve alakítják ki, hogy ne legyen átfedés a tananyagban. Orientációs évfolyam is indul a következő tanévben azoknak a nyolcadikos diákoknak, akik még nem tudják eldönteni, merre induljanak. Hat-tizenkét fős osztályokban egy év alatt kompetenciafejlesztés mellett 6-8 szakma alapjaiba is bepillantást nyerhetnek.

– A hit és a remény beruházása indult a kereskedelmiben – hangsúlyozta Bencsik János miniszterelnöki biztos, ország­gyűlési képviselő. – A diákok számára a beruházások üzenete a bizonytalan jelen után egy biztonságos, kiszámítható egzisztenciát, jövőt ígér.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester kiemelte: a kereskedelmi a város egyik emblematikus iskolája, hiszen különböző programok révén a legtöbb tatabányainak van valamilyen kötődése hozzá. Bereznai Csaba, a térség önkormányzati képviselője hozzátette: a „KERI” jóval több, mint egy szakképző intézmény, sokkal inkább közösségi hely.

Az ágazati alapvizsgák sikere

– Fontos állomás a szakképzési rendszerben az ágazati alapvizsgák bevezetése – hangsúlyozta Pákozdi Szabolcs. – A szakképző iskolákban a 9. évfolyamban az ágazatra jellemző alapismeretekből vizsgát tesznek a diákok, s ezt követően kapcsolódhatnak be a technikum szakmai képzésébe. A felnőttek oktatásában már az első félév végén sor kerül a vizsgára. Az 1200 felnőttből 246-an tettek ágazati alapvizsgát, s 36 százalékuk jelest, 41 százalékuk négyest kapott. A rendszer sikeresen szerepelt – szögezte le a főigazgató.

Kiemelte: az ágazati alapoktatás azért is fontos, mert a szakmák folyamatosan változnak, megújulnak, ám a stabil alaptudás elengedhetetlen a szakképesítés későbbi megszerzése előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában