szakképzés

2021.02.19. 22:56

11 millióból modernizálták az oroszlányi Eötvös-iskolát és fejlesztik a képzéseket is

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A város egyik patináns épületének, az egykori vájárképző iskola aulájába invitálták a sajtó képviselőit, az elmúlt időszakban történt fejlesztések apropóján. Elsőként Bartalus Ilona, a TSZC Eötvös Loránd Szakképző Iskola megbízott igazgatója köszöntötte a pénteki rendezvényen megjelenteket, szavai után Schmidt Csaba TSZC kancellár vette át a szót. Kiemelte: olyan diákok képzése a cél, akik megállják helyüket a munkaerőpiacon.

Beszélt a Szakképzés 4.0-ról, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott új, a szakmai- és a felnőttképzés rendszerszíntű megújítását, tovább fejlesztését célzó stratégiáját jelenti, melyet a kormány 2019-ben hagyott jóvá és melynek megvalósítása 2020-ban elindult. A projekt fő céljai a vonzó környezet (korszerű tanműhelyek, digitális oktatási tartalmak) és karrierlehetőségek kiépítése, valamint a naprakész tudású oktatók képzése.

A szakképzésről tartottak tájékoztatót Oroszlányban (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

E három pillér pedig mind a szakmai, mind a felnőtt és a mind a duális képzésben egyaránt megvalósul. Lehetőség nyílik – folytatta gondolatait Schmidt Csaba – technikumi képzés indítására Oroszlányban is, mindehhez komoly fejlesztési programra volt szükség.

Pákozdi Szabolcs, a TSZC főigazgatója hozzátette, most építjük a jövőnket.

– Fontos állomás a szakképzési rendszerben az ágazati alapvizsgák bevezetése – hangsúlyozta Pákozdi Szabolcs. – A szakképző iskolákban a 9. évfolyamban az ágazatra jellemző alapismeretekből vizsgát tesznek a diákok, és ezt követően kapcsolódhatnak be a technikum szakmai képzésébe. A felnőttek oktatásában már az első félév végén sor kerül a vizsgára, amik eddig nagyon szép eredménnyel zárultak – tette hozzá Pákozdi Szabolcs, aki a rendszer sikerét pontos statisztikai adatokkal is alátámasztotta. Kiemelte: bízik benne, hogy jövőre emelkedett hallgatói létszámról tud majd beszámolni.

Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszélt az oktatási rendszer elmúlt időszakban lezajlott átalakulásáról is. Kiemelte: a digitális oktatás alatt több beruházás elvégzésére nyílt lehetőség az iskola épületében, így a korábbinál modernebb környezet fogadja a diákokat.

Korszerűbb körülmények között lehet tanulni

Lazók Zoltán polgármester is fontosnak tartja a több mint 11 millió forintos beruházást, amely során megújultak az öltözők, valamint por- és szikramentes betonaljzatot kapott az egyik műhely. Az iskola homlokzati részén kicserélték az esőcsatornát és a lefolyókat, valamint a tornaszertár régi, elavult eszközeit. A korábbi kimutatások szerint a gépész szakirányon belül legkeresettebb szakma volt a hegesztő. Úgy tudjuk, március 1-től két éves díjmentes kurzust indítanak, felnőttek részére. Az elmúlt két évben televízióval és kivetítővel gazdagodtak, a sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító aulába pedig új bútorok kerültek. Az iskolában elsajátítható szakmák: környezetvédelmi technikus, gépésztechnikus, gépi és CNC forgácsoló, hegesztő, gyermek- és ifjúsági felügyelő, valamint szociális ápoló és gondozó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában