honvédség

2021.01.24. 19:55

Mindenki a tatai Leopardokat akarja – elképesztő, mi történt a honvédségnél

A honvédség a pandémia ellenére folyamatosan toborozza az újoncokat. Mint kiderült: sok fiatal csatlakozna a tatai dandárhoz.

Kemma.hu

Forrás: honvedelem.hu

A honvédség alakulatainak a járványhelyzetben is új feladatokkal kellett megbirkózniuk. Erről Vitár Zsolt alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnokhelyettese mondott részleteket a honvedelem.hu-nak. A változás többek közt Az új haditechnikai eszközök érkezésével egyenes arányban nő a jelentkezőink száma is.

Mint a helyettes elmondta, a fő feladatuk, hogy a járványügyi helyzet ellenére biztosítsák a toborzás folyamatosságát, a honvédség feltöltését. A honvédség a kormány munkahelyteremtő programjához azzal csatlakozott, hogy a munkájukat elvesztett állampolgárok részére lehetőséget biztosít speciális katonai szolgálatra.

Kiemelte, hogy a vírushelyzet eredményeképp megnövekedett az érdeklődés és a jelentkezés a honvédség alakulataihoz. Ez a pozitív tendencia például a tatai 25. Klapka György Lövészdandárt is érintette.

–A Leopard 2A4 harckocsik például annyira megmozgatják a fiatalok fantáziáját, hogy sokan az ország másik feléből is a tatai Lövészdandárhoz szeretnének jelentkezni – mondta Vitár Zsolt.

A járványhelyzetben a legtöbb újítást a toborzás, a honvédelmi nevelés, illetve a szociális gondoskodás területén kellett alkalmazniuk. A modern technikai megoldásokon túl a szerződéses katonai szolgálatra történő felvételi eljárásnak van olyan pontja, amelynél megkerülhetetlen a személyes találkozás, tette hozzá az alezredes. Emellett például online állásbörzéken és pályára irányító előadásokon népszerűsítik a katonai hivatást, tájékoztató videókat forgatnak, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését, az iskolás korosztállyal Skype segítségével, a nyugállományúakkal pedig telefonon tartják a kapcsolatot.

A toborzóirodákat pedig a járványügyi szabályoknak megfelelően rendezték be, tömegesen nem fogadják a jelentkezőket. Ehelyett egyéni, személyre szabott toborzó tájékoztatót tartanak. Az önkéntes területvédelmi tartalékos állományba jelentkezők háziorvosi és pszichológiai vizsgálatának folyamatossága érdekében minden megyében megkeresték azokat a háziorvosokat és pszichológusokat, akik a rendkívüli intézkedések betartása mellett – akár online formában is – elvégzik a szükséges vizsgálatokat. A számokat tekintve több mint 3000 jelentkezőből mintegy 2500-an kötöttek valamely tartalékos szolgálati formára szerződést 2020-ban, emelte ki a helyettes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában