szomorú évforduló

2021.01.05. 06:55

Fekete nap: a „málenkij robotra” elhurcoltakra emlékeztek Várgesztesen

1945. január 6-án 61 férfit hurcoltak el, akik közül többen már sosem tértek vissza a családjukhoz. Értük gyújtottak gyertyát a településen.

S. G.

Rising Károlyné beszédét hallgatják a jelenlévők

Forrás: beküldött

– Fekete nap volt a község történelmében 1945. január 6-a, az emlékezés történelmi felelősségünk – kezdte a hősi emlékműnél tartott megemlékezést Rising Károlyné polgármester, majd így folytatta: ma már csak azok tudnak mesélni, akik fiatalként átélték, látták, ahogy a férfiakat német származásuk miatt „málenkij robotra” hurcolták – szerszámokkal és három napi élelemmel. Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a hadifogolyszedés a katonákon túl a civil lakosságot is érinti – tette hozzá a polgármester.

Rising Károlyné beszédét hallgatják a jelenlévők
Fotó: beküldött

A hetvenhat évvel ezelőtti események huszonnégy várgesztesi és egy budapesti családot érintettek, hatvanegy 16 és 55 év közötti férfit vittek el, asszonyok, gyermekek, beteg idősek maradtak a kifosztott faluban. Az érintetteknek csak egy része tért haza; meggyötörten, betegen.

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke egy elhurcolt levelét olvasta fel, majd Visnyei László plébános mondott imát az áldozatokért, és gyertyagyújtással emlékeztek a háborúkban meghalt hősökre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában