honvédség

2021.01.28. 19:37

A tatai katonák is elképedtek, mire képes a hamarosan érkező nagyvas

A Magyar Honvédséghez hamarosan érkező újabb harcászati eszközökhöz kapnak kiképzést a tatai katonák. A honvédek a tarackágyú technikai különlegességeiről meséltek.

Kemma.hu

Németországban tanulnak a tarackról

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Sándor Roland ftőrm., Rebecca Kostanjevec szkv.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a Magyar Honvédség technikai eszközeinek tárháza a Leopardok után 24 darab Panzerhaubitze 2000-es típusú, önjáró tarackágyúval is bővülni fog. Az első lövegek várhatóan 2022 februárjában érkeznek meg hazánkba, ezért az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya számára megkezdődött és folyamatosan zajlik a típusra történő átképzés Németországban.

Az új löveggel kapcsolatos első tapasztalatokról az átképzésről a közelmúltban hazatérő Vörös Balázs János százados, a 101. Tüzérosztály, 2. tüzérüteg parancsnoka és Vida Attila őrmester, az 1. tüzérüteg rajparancsnoka mesélt részleteket a honvedelem.hu-nak.

50 éves lemaradást hoz be a honvédség

Vörös Balázs János százados nagy élményekkel ét haza a külföldi kiképzésről.

– Nekem, és merem állítani, hogy rajtam kívül mind a hét bajtársamnak is, hatalmas élmény volt a löveggel való munka, illetve maga a kiképzés. Tűzkiváltás során, automata üzemmódban csupán az egyik töltőkezelőnek kell tényleges fizikai munkát végeznie (a töltetet betöltenie, illetve zárni az ékzárat), minden más munkát az eszköz berendezései végeznek. Ezzel a precizitással kilenc másodpercen belül háromszor is tudunk tüzelni.

A százados hozzátette, hogy a taracknak vannak olyan új képességi, amiket eddig csak könyvekben, tanulmányokban olvashattak vagy más nemzeteknél láthattak. Ráadásul mint, ahogy a nevében is benne van, önjáró, tehát nem szükséges hozzá külön vontató.

Kiemelte, hogy az új eszközzel a parancsnokok, illetve a kezelőszemélyzet munkája nem egyszerűbb lesz, hanem csupán megváltozik. Sőt, bizonyos tekintetben nehezebb lesz és nagyobb felelősséggel fog járni egy-egy tevékenység.

Németországban tanulnak a tarackról (Fotó: Sándor Roland ftőrm., Rebecca Kostanjevec szkv. / honvedelem.hu)

Vida Attila őrmester régóta dédelgetett álma valósult meg a kiképzésen. Korábban ugyanis a Magyar Honvédség által szervezett haditechnikai bemutatón volt szerencséje beülni az ott kiállított PZH 2000 önjáró tarackba.

– A résztvevők akkor hatalmas kíváncsisággal fogadták az új haditechnikai eszközöket, szó szerint kígyóztak a sorok mögöttük. A legtöbb embert vonzzák a nagy gépezetek, éppúgy ahogyan engem is. Természetes tisztában voltam azzal, hogy a nagy gépezeten belül bonyolult elektronikus szerkezeti elemek lettek beépítve, amiknek működése közben az ember tényleg csak csodálkozik annak precizitásán – tette hozzá az őrmester.

Vörös Balázs János szerint az új eszközök érkezésével egyébként minimum 50 éves technikai fejlődés következik be a Magyar Honvédségben. Mint hozzátette, ezekkel a lövegekkel ténylegesen 21. századi tűzeszköze lesz a magyar tüzérségnek. Vida Attila őrmester is hasonló véleményen van.

– A Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack, illetve az a sokrétű, tűztámogatáshoz tartozó rendszer alapjaiban fogja megváltoztatni a szárazföldi tüzérséget. Úgy gondolom, hogy a német mérnöki zsenialitást, precizitást szerte a világon mindenki ismeri, elismeri. Az ember elcsodálkozik, hogy a páncéltesten belüli szerkezetek egymástól függetlenül, és mégis milliméter pontosan összhangban dolgoznak, mégpedig azért, hogy kiszolgálják a tüzér katonákat – emelte ki Vida Attila.

Barátságok is születtek a németországi kiképzésen

A tarackágyú használatára vonatozó tízhetes németországi kiképzés elméleti és gyakorlati részből áll, és a gyakorlati rész van a középpontban. Vörös Balázs János százados avat be a kiképzés részleteibe és összeállításába.

– Az első héten leadták a teljes elméleti anyagot, amelyek szükségesek a gyakorlati fogások végrehajtáshoz. A második héttől kezdve majdnem teljes egészében gyakorlati képzés folyt. A kiképzést szimulációs eszközök használatával hajtottuk végre. A negyedik héten pedig végrehajtottuk a 36 órás gyakorlatot, ami voltaképpen szakasz szintű harcászat-harcszolgálat foglalkozás volt. Megtapasztalhattuk az önjáró tüzérség harcszolgálatának és harcászatának sajátosságait és nagyon jó alapot biztosított az éleslövészet végrehajtásához. A hetedik hét az éleslövészetről szólt, ezt a német 10. Páncélos Hadosztály, 131. Tüzérosztály, 5. üteg, 2. tűzszakaszával hajtottuk végre. Ezután a következő két hét a karbantartásról szólt – osztotta meg a részleteket a százados.

Tízhetes a kiképzés (Fotó: Sándor Roland ftőrm., Rebecca Kostanjevec szkv. / honvedelem.hu)

Vida Attila őrmester elárulta azt is, hogy a jelenlegi képzésen csak a magyar katonák vettek részt, a tananyagot kifejezetten nekik állították össze. A német kiképzők egyébként meg voltak elégedve a magyar katonák munkájával.

– Ennek több alkalommal is hangot adtak – emelte ki Vörös Balázs János. – Például az osztályparancsnok, Sven Zickmantel alezredes úr a tanfolyam lezárásakor úgy fogalmazott, hogy a mi motivációnk és tudásszomjunk motiválja a saját katonáit abban, hogy minél több tudást átadjanak számunkra. A képzés során szoros szakmai és emberi barátságok születtek, ami véleményem szerint az egyik legfontosabb.

A következő hónapok is kiképzéssel folytatódnak a két katona számára, egészen őszig, hogy az új eszközök érkezésekor már ők készítsék fel bajtársaikat annak használatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában