jótékonyság

2020.11.17. 18:44

Gyerekcipőkbe lehel új életet az aranyszívű cipész: rászoruló családokon segít

Tizenegy éves kisfia volt az ötletadó. Felhívta a figyelmét arra, hogy munkájával jót tehet, mert vannak, akik kénytelenek foltos, lyukas cipőben járni. Szőke Ferenc, a szárligeti falusi cipész most akciót hirdetett: rossz cipőket, ragasztót és talpanyagot vár műhelyébe, hogy másokon segíthessen

Raffael Veronika

A régiből újat varázsol a cipészmester

Fotó: Sz. F.

Jótékony kezdeményezéssel zárja az évet a szárligeti cipész, Szőke Ferenc. November eleje óta javítani való gyermekcipőkön munkálkodik, hogy azokat olyan családokhoz juttassa, akik nehéz körülmények között élnek.

– A kezdeményezés ötlete a kisfiamtól ered. Emlékszem, egyszer megemlítette, hogy van egy kis barátja, aki lyukas cipőben jár. Kérdeztem tőle, hogy miért nem hozzák el hozzám, hogy megjavítsam. Lesütötte a szemét, majd azt mondta: nincs pénzük, nem engedhetik meg maguknak – idézte fel az előzményeket a cipész, aki a felvetés hatására semmi akadályát nem látta annak, hogy segítsen.

– Több, mint 20 éve javítom a cipőket. Tatán tanultam ki a szakmát, majd dolgoztam Oroszlányon, és a tatabányai cipőgyárban is. Ortopédcipészként is munkálkodtam egy ideig, szóval sokféle lábbeli megfordult a kezem között – emlékezett vissza pályafutására Szőke Ferenc, aki hozzátette, az idők során más vizekre evezett, de a műhelynyire való felszerelésre tekintettel másodállásként nemrégiben újra visszatért a kaptafához.

– Tél van, hatalmas esőzésekkel, ne járjon egy kisgyerek sem rossz cipőben. A fiam nyitotta fel a szemem, hogy vannak családok, főleg a járvány idején, akik nemcsak az új cipő megvásárlását nem engedhetik meg maguknak, hanem a régi javíttatását sem. Így nem csak a gyermekem barátját, a lehető legtöbb családot szeretnék támogatni, akinek erre szüksége van – árulta el Szőke Ferenc.

Szőke Ferenc a régiből újat varázsol (Fotó: Sz. F. )

Az akció keretein belül rengeteg kis cipő érkezett felajánlásként a műhelybe. Ezeket méret és fajta szerint szétválogatja a cipész, majd ha hibát talál rajtuk, megjavítja őket. Az újjávarázsolt darabok a hideg beköszöntével, karácsony előtt találnak gazdára. A megmaradt cipőket Szőke Ferenc a hónap elteltével segélyszervezeteknek ajánlja fel, ezzel is segítve a szükségben lévőket.

– Bízom benne minden egyes darab megtalálja a jövőbeli tulajdonosát, és boldogan viselik majd. Magánszemélyektől és szakmabeliektől is érkezett már felajánlás, amiért nagyon hálás vagyok – mondta el a szakember. A javítanivaló lábbeliken, a cipőn, bakancson, csizmán kívül a cipész szívesen fogad támogatást is a kezdeményezéshez.

– Elég sok a kopott, lyukas talpú cipő. Foltozni és varrni is szükséges néhányat, így az alapanyag mellett esetleg ha anyagi felajánlás érkezik, abból szintén a javításhoz szükséges kellékanyagokat vásárolok – tette hozzá. December elsejéig még számos cipő elkészülhet, Szőke Ferenc a jótékonykodókat és a rászoruló családokat hétköznap délutánonként várja szárligeti műhelyébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában