ünnep

2020.10.06. 23:03

Tatabányán lovas huszárral, Tatán honvédnótával emlékeztek az aradi vértanúkra

Tatán és Tatabányán is méltó módon emlékeztek az aradi tizenháromról. A koszorúzás mellett emelkedett hangulatú műsorral is emlékeztek a településeken.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Tatán az október 6-ai megemlékezést a Fenyő-téren álló, az aradi vértanúknak állított emlékoszlopnál, katonai tiszteletadás mellett tartották. A himnuszt követően Petőházy Margit előadóművész versét hallgathatták a megjelentek. Majd Rigó Balázs alpolgármester rendhagyó gondolatait osztotta meg, kiemelte, Haynau színrelépésével minőségi és mennyiségi változás állt be az ítéletekben. A tizenhárom vértanú mellett még legalább százötven estek áldozatul a féktelen megtorlásnak. Nem véletlenül nevezte ötven évvel később Kossuth Aradot, a magyar Golgotának…

A gyásznapi beszéde után Csölley Martin, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekszakos hallgatója adott elő honvédnótát. Végezetül a versbarát kör tagjai idézték fel a mártír tábornokok életútját a bitóig. A műsor zenei aláfestését végig a Menner zeneiskola fúvószenekara szolgáltatta.

Tatabányán a lovas huszár bevonulása és a himnusz után Mikola Gergő, a Jászai Mari Színház, Népház társulatának tagja üdvözölte a 171 éve kivégzett vértanúkra emlékezőket a Cs. Kiss Ernő fafaragó művész által készített kopjafáknál.

– Félelem igazgatja a döntéseinket. Féltjük magunkat és szeretteinket – kezdte ünnepi beszédét Bencsik János miniszteri biztos, országgyűlési képviselő az Aradi vértanúk terén. Beszélt a félelem szülte óvatosságról, majd azokról a bátrakról, akik félelmüket legyőzve küzdöttek a hazáért – a rájuk hagyott szülőföldért, magukért, családjukért, gyermekeikért. A jövőért.

Az ünnepségen közreműködtek a Forgórózsa Népművészeti Központ énekesei és Boldizsár Tamás, az operettszínház művésze. A kopjafák felett védnökséget vállaló szervezetek elhelyezték koszorúikat, majd a város vezetői rótták le tiszteletüket a vértanúhalált halt hősök emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában