repülőnap

2020.10.22. 06:43

Megyénkben is repültek Legendák a levegőben

Címkék#repülőnap

A hétvégi sétarepülés programjai a szeles időjárás miatt később kezdődtek, végül már több százan voltak kíváncsiak a „madarakra” és többen felmerészkedtek a felhők fölé.

Wágner Zsanett

A bemutatkozó sportágak – műrepülés, motoros repülés, sárkányrepülés, lézerlövészet, repülőmodellező és drónbemutató, siklóernyőzés – mellett honvédelmi akadálypályával, katonai hagyományőrzőkkel, no és persze sétarepüléssel, élményrepüléssel várta az érdeklődőket

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. Zs.

Több mint tíz évvel ezelőtt kelt szárnya a repülőnap országos sorozatának ötlete, a Legendák a levegőben. Az idén a koronavírus-járvány okozta létszámkorlátozás miatt nem lehet klasszikus értelemben vett, bemutatókkal egybekötött repülőnapot rendezni, „csupán” sétarepülésre és honvédelmi sportágbemutatóra nyílt lehetőség. Azonban ezek is remek hívószónak bizonyultak a hétvégén. És hogy miért épp Kecskéd lett a turné végső állomása, arra Nagy Jenő, alias Zsenya a konferanszié adott frappáns választ, lerántva a leplet megyei kötődéséről. – Évek óta a megyehatárhoz közel, Száron élek – osztotta meg lapunkkal Zsenya, aki negyven éven át volt MIG-21-es vadászpilóta.

Műrepülő-világbajnok lett

A program egyik atyja, Nádas Tamás gyorsan felívelő repülős karriert futott be: 2009-től kezdve sorra gyűjtötte a címeket, az aranyérmeket a magyar bajnokságról, az Európa-bajnokságról, illetve 2012-ben a dobogó legfelső fokára állhatott a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokságon. A teljesítményét elismerve a Magyar Repülő Szövetség kétszer is megválasztotta Az Év Műrepülő Pilótájának, legutóbb 2013-ban. Nem sokkal 45. születésnapja előtt, 2014-ben katari légibemutatón, egy műrepülő-bemutató alkalmával veszítette életét.

Az eredetileg kétnaposra tervezett programhoz az időjárásnak is volt egy-két szava. Szombat helyett vasárnap kezdődött a sétarepülés, amikor a felhők mögül előbújó nap tömegeket hívott a reptérre. Hamar megtelt a parkoló és több százan választották hétvégi programnak a sétarepülést.

A bemutatkozó sportágak – műrepülés, motoros repülés, sárkányrepülés, lézerlövészet, repülőmodellező és drónbemutató, siklóernyőzés – mellett honvédelmi akadálypályával, katonai hagyományőrzőkkel, toborzósátorral, no és persze sétarepüléssel, élményrepüléssel várta az érdeklődőket a kecskédi reptér. Cessna 152, Cessna 172, Piper, Diamond, Gyrokopter, Sárkány és Siklóernyő kereste pilótáit.

Minden egy sétarepüléssel kezdődött

Akik kedvelik a repülést, jól tudjuk, hogy semmi máshoz sem hasonlítható élményt nyújt, de rendkívül veszélyes hobbi vagy éppen hivatás. Nádas Tamás is nagyon jól tudta ezt, mégis a repülés töltötte ki mindennapjait, miután 29 évesen egy sétarepülés során megismerte ezt a világot, majd kitanulta és tökéletesre fejlesztette műrepülését.

Nádas Tamás hat évvel ezelőtt elhunyt. A nevével fémjelzett csapat folytatja a hagyományokat és arra törekszik, hogy hírét vigye a repülés szeretetének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában