klímavédelem

2020.10.18. 13:57

140 ezer tonna: ennyivel csökkent megyénk szén-dioxid kibocsátása két év alatt

Megyénkben csaknem 140 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést sikerült elérni a megyei önkormányzat közreműködésével.

P. J.

Forrás: Shutterstock

Ez derült ki az éghajlatváltozási platform ülésén, a lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Központban. A fórumon egyébként a megyei önkormányzat és a települések klímavédelmi tevékenységét mutatták be.

A tanácskozás a megyei Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program projekt keretében zajlott. Borsó Tibor, a projekt szakmai vezetője elmondta, a pályázat ugyan lezárult, de a megyei önkormányzat azt szeretné, hogy ez platform a fenntartási időszakban is aktívan működjön. A tavaly elnyert támogatások eredményeképpen hat települési klímastratégia kidolgozása indulhatott meg.

Hummel Rudolf, az éghajlatváltozási platform titkárságvezetője a megyei önkormányzat sokrétű klímavédelmi tevékenységéről számolt be. Kiemelte, hogy több mint 2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást mértek a megyében a klímastratégia készítésekor. Az energiamegtakarításokat ösztönző Virtuális Erőmű Program pályázatai révén csaknem 140 ezer tonnával sikerült ezt két év alatt mérsékelni.

A cél, hogy megyénkben 2030-ig 40 százalékkal kisebb legyen az üvegházhatású gázok kibocsátása. A fórumon egyébként kitértek a Kisbér-Bábolna, Baj-Vértes­szőlős, Nyergesújfalu-Lábatlan, Naszály-Kocs-Mocsa, Szomód-Dunaalmás-Neszmély és Tata klímastratégiájának készítését segítő KEHOP projektek előrehaladására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában