Vizsgálat

2020.09.29. 15:53

Megyénkben ingyenes vizsgálatokkal szűrik ki a nyak- és fejfájás okait

Megyénkben is ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait. A néhány perces vizsgálat után a szakemberek azonnal megoldási javaslatokat is adnak a résztvevőknek.

Körtvélyfáy Dina

A magyarok kétharmada szenved nyak- és fejfájástól, melynek számtalan oka lehet. A második Opticnet Szemtükör Programban szeptember végéig komplex nyak- és fejfájásszűrésen vehetnek részt az érintettek ingyen, országszerte mintegy 50 optikai szaküzletben, köztük megyénkben hat helyszínen. A néhány perces, fájdalommentes vizsgálat feltárja a problémát, a szakemberek pedig megoldási javaslatokat is adnak.

Hazánkban nagyjából egymillió ember szenved migrénben, míg a feszültség okozta tenziós fejfájás a lakosság 60 százalékát érinti. A nyakfájást az esetek többségében a rossz tartás és az izmok megerőltetése okozza, de csak kevesen tudják, hogy ezek a panaszok nagyon gyakran a látással és az úgynevezett digitális szemfáradtsággal is összefüggésben állnak. Az okostelefonok, számítógépek, tabletek, tévék és egyéb képernyők világában a legtöbb ember átlagosan napi 8-10 órát tölt digitális eszközök előtt.

Ennek hatására a szemünket elsősorban közelnézésre használjuk és a testtartásunk is megváltozott, ezért különösen nagy terhelés éri a váll-és nyaktájéki izmokat. A digitális szemfáradtság tünetei – mint például a fej- és nyakfájás, homályos látás, szemirritáció – akár már napi két órányi eszközhasználat után is jelentkezhetnek.

Az Opticnet Szemtükör Program ingyen kínál komplex, fájdalommentes szűrővizsgálatot, amit nemzetközi kutatásokra alapozva a legjobb hazai szakemberek közösen dolgoztak ki. Az egyedülálló, pár perces, fájdalommentes vizsgálattal nem csak azt lehet megállapítani, hogy a páciens nyak- vagy fejfájása összefügg-e a látásával, hanem konkrét, életminőséget javító megoldási javaslatokkal is szolgál. A látással összefüggő nyak- és fejfájások 97 százalékában megszüntethetőek, vagy nagy mértékben javíthatóak.

A Opticnet Szemtükör Program speciális, komplex szűrővizsgálatát szeptember végéig ingyenesen lehet kérni a kijelölt Opticnet Optikákban országszerte mintegy 50 helyszínen, ahol tapasztalt szakemberek modern vizsgálóeszközökkel várják a hozzájuk forduló pácienseket. Az ingyenes vizsgálatokra megyénkben Tatabányán, Esztergomban, Komáromban, Nyergesújfalun és Kisbéren van lehetőség egy-egy kijelölt optikai szaküzletben. Regisztrálni és időpontot foglalni a program honlapján lehet: www.szemtukor.hu.

Az Opticnet Szemtükör Program 2019 szeptemberében indult, és már az első évben 40 000-en látogattak el a weboldalra. Az előszűrő kérdőív kitöltői közül mintegy 10 000 ember esetében derült ki, hogy nagy valószínűséggel látással összefüggő a nyak- és fejfájása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában