drágulás

2020.08.25. 06:28

Elszálltak a gyümölcsárak: tatai piacos árulta el a drágulás fő okait

Elszálltak a gyümölcsárak. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderült: az alma 89 százalékkal, a citrom 45, a narancs 43, a banán pedig 12 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. Körülnéztünk a tatai piacon, hogy kiderítsük, megyénkben hogyan változtak a gyümölcsök árai.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Zsúfolásig tele volt a tatai piac. A vásárlók hosszú sorokban álltak, hogy válogathassanak a friss zöldségek és gyümölcsök között. Az árak nagyjából egységesek voltak: fajtától függően az alma kilója 750–850, a nektariné 1000–1200, míg a szőlőé 500–800 forint között mozgott.

János több mint 30 éve kínálja portékáját. Elmondta, hogy idén sosem látott mértékben drágultak a gyümölcsök.

– A fagykár, az aszályos tavasz, a hirtelen sok eső nem tett jót a termésnek. Ami pedig mégis megmaradt a fán, az a heves viharok miatt hullt a földre. A termelő, akitől a nektarint veszem elmondta, hogy a termésének a 70 százalékát elvitte a fagy. A minőségi nyári alma még csak ezután jelenik majd meg a piacon. Azonban az árán ez sem fog sokat segíteni. Az idén már virágzáskor elfagyott a termés nagy része – árulta el János, aki szerint Európában is ez a helyzet, így az import sem segít most az árakon.

– Közben a munkások bére az elmúlt két évben csaknem a duplájára emelkedett. Az euró drágulásával a termesztéshez szükséges magokat, eszközöket is drágábban tudják megvenni a gazdák. Ezek a pluszköltségek mind a gyümölcs áraiban köszönnek vissza – vélekedett János. – Úgy gondolom, a következő hetekben tovább fognak drágulni a gyümölcsök. Ennek ellenére az emberek továbbra is vásárolnak gyümölcsöt, esetleg csak kevesebbet.

Sándli Erika: – Ha az időnk engedi, szombatonként az édesanyámmal kijövünk a piacra vásárolni. Most szőlőt vettem, szerintem nem volt annyira magas az ára. Az biztos, hogy sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni. Hétköznap főleg a nagyobb áruházakban vásárolunk, de az ott kapható gyümölcsök íze nem ilyen édes. Ráadásul szerintem a boltok árai sem sokkal olcsóbbak.

Vida Antal: – Nyugdíjasok vagyunk a feleségemmel, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe kerül a gyümölcs. De hogy őszinte legyek, én nem nézem az árakat, hanem csak azt figyelem, hogy mennyire szép az áru. Az árakkal a feleségem van tisztában, ő írja össze, hogy miből mennyit kell vennem. De azt én is látom, hogy mostanában egy bevásárlás után kevesebb marad a pénztárcámban.

Wittenberger Jánosné: – Szeretek piacon vásárolni, itt mindig nagy a kínálat. Gondosan végigjárom az árusokat, és felmérem hol, milyen gyümölcsöt lehet kapni és mennyiért. Majd a végén visszatérek a szerintem legjobbhoz. Muszáj élelmesnek lenni, mert az elmúlt hónapokban nagyon felmentek az árak. A gyümölcsről viszont nem szeretnénk lemondani, ezért továbbra is veszünk, csak kevesebbet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában