COVID-19

2020.08.09. 15:29

A járványügyi vészhelyzet után a kesztölciek óvatosan tekintenek a jövőbe

A járvány alatt példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot Kesztölcön, a helyiek egymást segítő civil társaságot is alapítottak. A pandémia már a múlté, az intézmények újra kinyitottak, de a faluban óvatosan tekintenek a jövőbe.

Walczer Patrik

Kesztölc életében is nyomot hagyott a koronavírus-járvány. Az önkormányzat szinte azonnal reagált a veszélyhelyzetre, és kiadta a községi újság különszámát. A Kesztölci Hírnök márciusi kiadványa megjelenésében is az otthonmaradásra kívánta sarkallni a lakosságot, ugyanakkor a lap hasábjain minden, az elrendelt intézkedésekkel és korlátozásokkal kapcsolatos fontos információt megosztottak a helyiekkel. A képviselő-testület munkája bár június 18-ig szünetelt – ezen időszak alatt Farkas Krisztina polgármester dönthetett a települést érintő kérdésekről – ennek ellenére folyamatosan tartották a kapcsolatot az intézmények vezetőivel.

Például civil kezdeményezésre maszkvarrási akció is indult. A védőeszközökhöz szükséges gumikat az önkormányzat vásárolta meg, a textilekhez felajánlás útján jutottak hozzá a készítők. A maszkokat az óvodapedagógusok, illetve a dajkák segítségével kapták meg a lakosok. A szociális alapellátó szolgálat munkatársai az időskorúak ellátásban, az ételek kihordásában, a bevásárlásban és a postai ügyintézésben is szerepet vállaltak.

A Kesztölci Kiserdei Óvodában is igyekeztek alkalmazkodni a különleges helyzethez, és digitális „nevelésre” álltak át. A kihívások és a nehézségek ellenére minden rendben ment, online nyújtottak segítséget a szülőknek, sőt a pszichológiai tanácsadást és a logopédiai fejlesztést ebben az időszakban is igénybe lehetett venni. Örömteli, hogy az iskola is sikeresen átállt a digitális tanrendre. A járványidőszak első heteiben még nem volt igény óvodai ügyeletre, később folyamatosan éltek a lehetőséggel a szülők. Az újranyitás után szinte telt házzal üzemel az óvoda, amely idén nem tart nyári szünetet.

A járvány alatt is segítették egymást a kesztölciek (fotó: Walczer Patrik/ 24 Óra)

Bár a veszélyhelyzet véget ért, és az élet fokozatosan újraindult, azért a helyiek továbbra is óvatosak. Az asztaliteniszezők, a zumbások újra látogatják az edzéseket, a Pávakör tagjai ugyanakkor még nem járnak össze énekelni. Május végén a gyermeknapot a szokásostól eltérően tartották meg. Az óvodapedagógusok, Klinger Ágnes, a művelődési ház vezetője és Juhász Sándor képviselő zenés karavánnal járták végig a települést. Ahol megálltak, ott édességet osztogattak a gyermekeknek. Utóbbi megvásárlását Farkas Krisztina, valamint a képviselő-testület tagjai finanszírozták.

A polgármesteri hivatal a járványügyi helyzetben sem hagyta magára a lakosokat. Különleges munkarend lépett életbe, egyes kollégák bizonyos időközönként otthonról dolgoztak, de folyamatosan tartottak ügyeletet, és segítették az ügyintézést. A gyermekétkeztetést is át kellett szervezniük, mivel jelentősen csökkent az igény a szolgáltatás iránt. Így a szolgáltatótól az önkormányzat saját gépjárműjével hozta el naponta az ebédet, hogy biztosítani tudják ezt a kötelező feladatot. Sőt, a házi karanténba került személyek közül egy igényelt önkormányzati segítséget. Az ebédet a szociális alapellátó szolgáltat szállította ki neki, a bevásárlást pedig Farkas Krisztina végezte személyes kontaktus nélkül.

Pályázatokra fordították a figyelmet

A járvány alatt nemcsak a védekezésre, hanem a különböző projektekre is nagy figyelmet fordítottak a polgármesteri hivatalban, összesen négy pályázatot nyújtottak be. Az óvoda udvarán még tavasszal beszakadt a föld, és kiderült, hogy egy ismeretlen eredetű pince rejlik a mélyben. Az így keletkezett lyuk miatt vis maior pályázatot nyújtottak be a Belügyminisztériumhoz, és bíznak a pozitív elbírálásban.

A Szabadság tér, Széchenyi utca, Major utca végének felújítását szintén BM-es pályázat keretében szeretnék megvalósítani. Jó hír, hogy a Magyar Falu Program során sikerült új fogorvosi eszközöket is beszerezniük, viszont az Esztergomi úti gyalogoshíd és járda, valamint az óvodához vezető út felújítására benyújtott pályázatokat forráshiány miatt elutasították. Örömteli pillanat volt, amikor februárban a Magyar Falu Programban beszerzett kistraktort, illetve az óvodaudvari játszóeszközöket adták át, az elmúlt vasárnap pedig az urnafalat avatták fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában